К. Кумчев: Цената на черешите трябва да е 20 лв./кг при производител, за да имаме резултатите от 2018 г.

Градините са подгизнали, не можем да влезем да берем, каза тази сутрин пловдивският фермер
Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

„Лошо тръгна годината“, сподели тази сутрин пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев. Плановете му са били от днес да започне беритбата на средноранния сорт череши Ван, но от снощния дъжд градината е кална и лека мъгла от изпаренията се вдига от земята. По данни от мини метеорологичната станция в масива край с. Трилистник между 18 и 19 часа вчера са паднали 38 литра дъжд, но по-късно той е продължил и сумарно станцията е измерила към 60 литра. Фермерът не се опасява от масово напукване на плодовете, тъй като още от цъфтежа насам е започнал да полива дърветата, за да насити двуметровия слой. Така осмотичното налягане в черешите постепенно е достигнало максимума без да навреди на целостта на плодчетата. При суша, последвана от обилен дъжд, налягането внезапно се покачва и разпуква плодовете – нещо, което Красимир Кумчев е избегнал с честите поливки. Сега опасенията му са, че е възможно, ако узрелите плодове са се удряли едно в друго в снощната буря, да се появят кафяви петна по тях, което би ги направило непродаваеми. 

От най-ранните сортове череша производителят е получил добив от едва 120 кг/дка заради пораженията върху цветовете, нанесени от ранните пролетни слани. Миналата година ранната реколта е била 1,2 тона или 10 пъти по-голяма.

„За да имаме финансовите резултати от миналата година цената на черешите при производител трябваше да е 20 лева за килограм“, изчисли Красимир Кумчев. Това обаче няма как да се случи, защото нашият пазар не може да поеме такава цена. Досега търговските вериги са продавали предимно череши от Гърция, тъй като българските производите не са могли да предложат количества. Слабата реколта от родни плодове се продава за 3,50-4 лева при градините. 

В същото време и надницата на берачите се е увеличила. „Защото ако през 2018 г. един работник обираше три дървета на ден и си докарваше надница от 100 лева, то сега за 50 лева трябва да обере един декар с дръвчета“, сравни Кумчев. Заради оскъдно натоварените с плодове ранни череши, надницата за килограм се е увеличила двойно – от 0,50 на 1 лев. Ако при сорта Ван нещата не се влошат, надницата отново ще бъде намалена, тъй като дръвчетата са добре натоварени. 

„В най-скоро време трябва да напръскаме зеленчуците в стопанството с фунгициди, тъй като при такава влага, последвана от топли часове, гъбните болести веднага се появяват“, прави следващите си планове Красимир Кумчев. 

Leave a Comment