Само седмица остава за заявяване на държавна помощ за заготовка на плодове и зеленчуци

черешиНа 13 юни изтича срокът за кандидатстване по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. Периодът за прием е едномесечен и започна да тече от 13 май. 

По схемата земеделците могат да заявят инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция – плодове и зеленчуци. Максималната субсидия е в размер на 120 хил. лева и представлява 50% от разходите. Другите 50 на сто са за сметка на кандидата. Субсидията ще се изплаща по банковата сметка на бенефициента след доказване на целевото изпълнение на инвестицията

Общият бюджет на тази държавна помощ е 7,2 млн. лв., от които половината ще се разпределят тази година, а другите 3,6 млн. през 2020 г.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители в сектор „Растениевъдство“, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. 

Leave a Comment