Продукцията от череши е със 75% по-малка, всички ранни плодове са на минус

Недобър старт на реколтата от ранни плодове отчита агростатистиката.

Спрямо края на месец май 2018 г., тазгодишната продукция от ранни череши е със 75% по-малка. Средният добив пък се е свил с близо 40 на сто до 263 кг/дка, съобщава последният оперативен анализ на отдел „Агростатистика“ към земеделското министерство. 

череши на пазараПричината за драстичния срив в реколтата на първите най-ранни череши са пролетните слани, които поразиха цъфналите дръвчета с ранозрели сортове. Затова и през май черешите, които потребителите купуваха, бяха предимно от Гърция. Производителите се надяват да намалят загубите чрез средноранните сортове, които по време на сланите все още не бяха нацъфтели. 

Реколтираните площи с малини пък са наполовина в сравнение с миналата година. Едва 50 декара са обрани в края на месец май при среден добив от 228 кг/дка. Той е с 37 на сто по-висок. Производството на летни малини бе поразено от ранните слани, а в района на Ловеч – и от градушки. 

Годината не е добра и за маслодайната роза, от която към 30 май са добити 5 243 тона цвят, а това е с 60,5 на сто под количествата от обилната 2018 г. Средният добив от розовите насаждения е 240 кг/дка и е с 36,5 по-малък спрямо миналата пролет. 

Данните за ягодите са на най-малък минус. При тях средният добив е 543 кг/дка, което е с 9 на сто под миналогодишния. 

Leave a Comment