Нова наредба за риболовния флот и разпределяне на риболовния капацитет

риболовен корабВсички риболовни кораби по Дунав и Черно море ще бъдат вписани в регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и ще са част от националния риболовен флот. Той от своя страна ще е част от риболовния флот на ЕС. Това е предвидено в нова проектонаредба, публикувана за обсъждане на сайта на земеделското министерство.

Вписването на кораби, използвани за извършване на стопански риболов или превоз на продукти от стопански риболов във водите на Черно море, в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА, се извършва след вписване в регистъра на корабите, воден от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА). Изисква се още валидно удостоверение за регистрация, издадено от БАБХ. 

Общият риболовен капацитет на вписаните кораби не трябва да надхвърля определения за страната капацитет в регламент № 1380/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 година.

Целта на наредбата е насочена към определяне на условията и реда за вписване и отписване на кораби в регистъра на риболовните кораби, както и тези за разпределяне на свободен риболовен капацитет в морския флот, освободен вследствие на служебно отписване на риболовни кораби от Регистъра на риболовните кораби, воден от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и отписване на риболовни кораби от Регистъра, воден от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. 

Очакваните резултати от приемането на наредбата са обезпечаване спазването на действащото законодателство, регламентиране на условията и реда за вписване и отписване в Регистъра на риболовните кораби (РРК) на плавателни съдове, използвани за извършване на стопански риболов или превоз на продукти от стопански риболов във водите на Черно море, река Дунав и на такива, използвани при производство на аквакултури във водите на Черно море. Определят се още условия и ред за разпределяне на свободен риболовен капацитет в морския флот. 

Leave a Comment