До 31 юни собствениците на земеделски земи, които искат сами да ги обработват, трябва да го заявят

агроекология

Едва 12% от наследниците си търсят наема от белите петна

До 31 юли собствениците на земеделски земи подават декларации до общинските служби. В тях посочват начина, по който ще ползват всеки един от имотите си – в реални граници или в масиви. Когато собственикът има сключен договор за отдаване на имотите под наем или аренда, той ги посочва, а ползвателят трябва да декларира начина, по който ще ги ползва – отново до 31 юли. Всеки съсобственик може да подаде декларацията от името на останалите. Ако собствениците не желаят имотите им да се ползват за създаване на масиви, изрично посочват искането си. Тази възможност бе припомнена днес пред БНР от Николай Маринов, ръководител на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в Министерството на земеделието, храните и горите. 

Маринов върна лентата назад и допълни, че след като България стана член на ЕС, доста земеделци са обработвали чужди ниви без да плащат наем на собствениците. Затова се е въвело законовото изискване – всяка година до 31 юли всеки един, който ще обработва земята си за следващата стопанска година, да подаде декларация, че той ще обработва. Едновременно с това той представя сключените наемни договори, арендни договори – за всичко това, което той ще обработва за следващата стопанска година“.

Ако до 31 юли собствениците не са декларирали, че ще обработват земята си, тези ниви стават „бели петна„. За обработването им земеделците подписват споразумения, чрез които си ги разпределят. Всеки арендатор е задължен, след като е издадена заповедта за споразумението, в срок до февруари да заплати наемната цена на белите петна.

До 15 август е възможно да се правят промени в предварителните регистри при промяна в декларациите/заявленията, както и за отстраняване на грешки и неточности.

Преди две години от Областната земеделска дирекция в Пловдив съобщиха за нашия вестник, че до момента по сметката, в която земеделците плащат рентата за белите петна, има непотърсени 2 431 439 лева. От натрупаната за областта сума са изтеглени от наследници едва 298 891 лева, които представляват 12 процента от събраните средства.

Прочети още: Работенето на „бели петна“ е обсебване и е в конфликт с Конституцията

 

Leave a Comment