Проверка №2: Хотел кандидат за европомощ се оказа … хотел

къща за гости И при втория туристически обект, чиито собственици търсят европейско финансиране, експерти на земеделското министерство и на фонд „Земеделие“ не откриха нарушения. Както стана известно миналата седмица, двете институции ще извършат проверки на общо 14 „къщи за гости“, които според съобщението, са посочени от медиите. Липсва обаче информация кои са медиите. 

Първата къща бе посетена вчера от служители на фонда и на министерството и там те не откриха нищо смущаващо.

Днес проверяващата група е посетила хотел в с. Гургулят. Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница-Драгоман за финансиране на проект „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ,,Програма за развитие на селските райони‘‘ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и  е платен през 2008 г.

„След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 – 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги“. Това посочи Стефан Спасов, началник отдел в  Министерството на земеделието, храните и горите след извършената проверка. Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации. „При изписване на името на туристическия обект, той фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки“, каза още той.

Николинка Миланова, която е собственичка на хотела, коментира, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се  посещава от гости основно през почивните дни. „Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление“, каза тя. Пред националното радио Миланова допълва, че все още изплаща кредит от 160 хил. лева.

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на Фонда и същите те ще бъдат взети предвид от тях при разглеждането на проектното предложение.

Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.

Leave a Comment