Одобрени са промени в Закона за посевния и посадъчен материал

овощен разсад

Фиданките се продават от 5 до 15 лв.

Въвежда се срок от минимум 10 работни дни за отстраняване на нередности по подадени заявления в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Това стана след като правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал.

В досегашния действащ закон в някои от разпоредбите, засягащи подаване на заявление за извършване на регистрация или предоставяне на услуга в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, не е посочен срок за отстраняване на нередовности по подадено заявление, което създава предпоставки за утежняване на административния контрол и не е законосъобразно. 

В законопроекта се предлага сортоизпитването на овощни видове растения да бъде само за различимост, хомогенност и стабилност, както е по европейското законодателство. Европейският съюз (ЕС) не изисква опити за биологични и стопански качества за овощни видове растения. Ако остане досегашният текст, българските заявители ще бъдат поставени при по-тежки условия отколкото конкурентите им от ЕС.

С приемането на проекта ще се улесни административния контрол чрез установяването на нормативни изисквания. Премахва се възможността за налагане на ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона. Промяната ще осигури равен достъп до услугите за физическите и юридическите лица.

Leave a Comment