Ще имаме наш суперкомпютър в помощ на медицината, земеделието и киберсигурността

суперкомпютърПървият на Балканите суперкомпютър ще заработи у нас в края на 2020 г., съобщиха премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Мария Габриел сред разговор. Свръхмощният компютър ще обработва 4 млрд. информационни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. България ще бъде сред първите три държави в Европа със суперкомпютри.  С това ще се разкрият и нови работни места по думите на Борисов. Суперкомпютърът ще ни коства 12 милиона лева, а европейската помощ ще е в размер на 6 млн. евро.

Чрез него ще бъдат изследвани рак и дегенеративни болести. Суперкомпютърът ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологичното развитие. Суперкомпютърът е е необходим и за киберсигурността, посочи Мария Габриел.

Борисов обясни за възможностите на суперкомпютъра за България: „За автомобилните производители в България – и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван. Сградите как биха реагирали или целия строителен бранш. Тема „ваксини“ – особено за ваксината за грипа, а България знаете е водеща в тази сфера – огромни възможности“.

Компютърът ще е на разположение на бизнеса и на научните общности в Югоизточна Европа, допълни премиерът.

Супермашината ще бъде разположена в София Тех Парк до края на 2020 г.

Leave a Comment