От 1 юли 2020 г. ЕК ще изсветли как се променят цените от фермера до търговеца

БАПОП на тържището в ОгняновоЗа обществено обсъждане е публикуван регламент на Европейската комисия, който цели да запълни липсата на достатъчно информация за това как се формират крайните цени на земеделски стоки като месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. Целта е да се направи прозрачна цялата верига на предлагането на храни, а фермерите и организациите да бъдат снабдени с точни и навременни пазарни данни. Разликите в изкупните и крайните продажни цени могат да предоставят информация за посредническите разходи (като транспорт, застраховка, съхранение и др.) между продавача и купувача. Регламентът ще започне да се прилага от 1 юли 2020 г.

Още през декември 2016 г. Съветът в заключенията си от 12 декември 2016 г. относно укрепване на позицията на земеделските производители във веригата на предлагането на храни и борба с нелоялната търговия, призоваха Комисията да разгледа въпроса за липсата на прозрачност и информационна асиметрия във веригата на предлагането на храни. Бе препоръчано също събраните данни да бъдат общодостъпни.

Така Комисията ще повиши прозрачността на пазара на селскостопански продукти и храни на равнището на Съюза, включително чрез подобряване на събирането на статистически данни, необходими за анализа на механизмите за формиране на цените по веригата на селскостопански и хранителни доставки.

На базата на новия регламент държавите ще съобщават източника и методологията, използвани за информацията. Те могат да упълномощят оператори да изпращат към Комисията седмична информация за цените не по-късно от 12.00 часа (брюкселско време) всяка сряда за предходната седмица.

Разликите в изкупните и крайните продажни цени могат да предоставят информация за посредническите разходи (като транспорт, застраховка, съхранение и др.) между продавача и купувача. вите правила ще допълнят наскоро приетата Директива (ЕС) 2019/633 относно нелоялните търговски практики, която овластява по-слабите участници във веригата. Въвеждането им отразява обществената подкрепа, която съществува в целия ЕС, за засилване ролята на земеделския производител в хранителната верига.

Макар че има голямо количество информация за селскостопанските пазари (цени, обеми на производство, запаси и т.н.), почти няма пазарна информация за ключовите отношения между фермерите от една страна и преработвателите и търговците на дребно от друга страна. Тази асиметрия поставя земеделските стопани в значително неблагоприятно положение на пазара и подкопава доверието в справедливата търговия.

Предложените мерки обхващат секторите месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. Те се основават на съществуващите системи за събиране и докладване на данни. Европейската комисия ще публикува в подходящ вид данните на портала за данни за селскостопанските храни и в обсерваториите на пазара на ЕС. Предложението за регламент е публикувано за обществени консултации на адрес:

Leave a Comment