Промени в Закона за подпомагане уреждат начина за налагане на санкции по ПРСР

Правилата за определяне на размера на подлежащите на възстановяване субсидии допълнително ще се обнародват в Държавен вестник
къща за гости на Александър МанолевВ днешния 51 брой на Държавен вестник от 28 юни 2019 г. в Закона за подпомагане на земеделските производители е уреден начина, по който ДФ „Земеделие“ ще може да налага санкции на бенефициети, при установено нарушение.
Според промените при нарушения директорът на фонда ще издава решение за определяне на размера на финансовата корекция за възстановяване на безвъзмездна финансова помощ, получена по мерки и подмерки на програмите за развитие на селските райони. Това ще става по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Дължимостта на подлежаща на възстановяване безвъзмездна финансова помощ поради неспазване на критерии за допустимост, ангажимент или друго задължение от страна на ползвателите на помощ и бенефициентите по мерките и подмерките от програмите за развитие на селските райони ще се установява с издаването на акт за установяване на публично държавно вземане по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
„Изпълнителният директор на Разплащателната агенция ще одобри със заповед правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ, като се отчитат степента, тежестта, продължителността и системността на допуснатото нарушение на приложимото право на Европейския съюз, българското законодателство и сключения административен договор“, е записано в закона. Заповедта и правилата ще се обнародват в Държавен вестник.
Друга промяна в закона определя, че дългове на бенефициенти, които са до 250 евро главница, няма да се събират. Досега размерът на задълженията, които не се търсеха, бе 100 евро.
В закона е записано още, че вземанията, които възникват въз основа на административен договор или административен акт, са публични държавни вземания и се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Преходните и заключителни разпоредби казват, че промените в закона са валидни и за решения и актове за финансови корекции, и установяване на публични държавни вземания, издадени до влизане в сила на този закон. Прилагането на закона започва от днес.
Промените в закона бяха приети спешно в Народното събрание заради решение на Върховния административен съд, в което методиката, по която се налагаха финансови корекции на бенефициети в нарушения, бе обявена за нищожна.

 

Leave a Comment