ФАО стартира програма за насърчаване на световното земеделско наследство

Прибиране на гроздето в планински землища в Испания Снимка на ФАО

Прибиране на гроздето в планински селища в Испания
Снимка на ФАО

Традиционните селскостопански системи могат да спомогнат за запазване на биологичното разнообразие и за запазване на генетичните ресурси за храна и селско стопанство и за увеличаване на устойчивостта към изменението на климата.

С цел да се идентифицират, поддържат и поддържат тези системи, ФАО стартира програма за системи на световното земеделско наследство (GIAHS).

Събитието, което започна вчера в Батуми (Грузия), има за цел да инициира дискусии по тази програма в Европа и Централна Азия и да улесни процеса на подаване на заявления от страните от региона за възлагане на GIAHS статут на обекти. Участници от осем страни – Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Испания, Италия, Казахстан, Таджикистан и Черна гора, ще могат да се запознаят с ползите, свързани с този статут.

Статутът на GIAHS се възлага на общностни системи, които са тясно свързани с тяхната територия, културен или селскостопански пейзаж, както и с биофизичната и по-широка социална среда. Хората, действащи в тези райони от векове, се противопоставят на променливостта на климата, демонстрирайки своята изключителна способност да смекчат въздействието си чрез създаване на устойчиви екосистеми, които помагат за опазването на биологичното разнообразие в селското стопанство. 

„Тези уникални традиционни селскостопански системи могат да служат като модели на устойчиво селскостопанско производство в променящ се климат“, заяви специалистът по земеделие на ФАО Таня Сантиванес, която отговаря за регионалната цялостна програма на Организацията за устойчиво управление на природните ресурси.

Очаква се диалогът да доведе до създаването на регионална мрежа за системите на селскостопанско наследство от световно значение с цел разширяване на знанията в тези страни и, в по-общ план, за засилване на регионалното сътрудничество за адаптиране към изменението на климата в Европа и Централна Азия.

Понастоящем шест обекта на GIAHS са разположени в Европа и Централна Азия – два в Италия, три в Испания и един в Португалия.

Чрез програмата GIAHS ФАО възнамерява да допринесе за социалната, икономическата и екологичната устойчивост в съответствие с целите за устойчиво развитие, като използва традиционни знания, за да засили своя капацитет за адаптиране към променящия се климат.

Leave a Comment