Влизат в сила промените в Наредба 4 за хуманно отношение към животните

крави във фермата на Вангел ЛоловЖивотновъдите, които тепърва ще кандидатстват за подпомагане за хуманно отношение към животните, вече ще имат задължението да ползват животновъдните обекти поне една година, вместо досегашните 6. Новият срок е посочен в чл. 10 на обнародваните днес, 5 юли 2019 г.,  изменения и допълненията в Наредба № 4 от 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР. 

Коригирани са и данните, които животновъдите ще вписват в дневници при извеждането на животните на паша. В чл. 4, ал. 7 думите „дните и часовете на извеждане“ се заменят с „датите на извеждане, идентификационен номер на животните и ЕКАТТЕ на всяко населено място, в чието землище се намират площите, на които се извършва пашата.“

Чрез промени в същия чл. 4 се предоставя възможност вместо задължителните 160 дни пашуване, животните да бъдат извеждани 120 дни, а останалите 40 дни да бъдат в двора на животновъдния обект.

Промененият чл. 13 дава възможност земеделските стопани да могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, без да поемат нов петгодишен ангажимент.

В чл. 22 се създава нова алинея, според която „при прехвърляне на стопанството приобретателят може да встъпи в правата и задълженията на прехвърлителя по подадено през текущата кампания заявление след одобрението на Държавен фонд „Земеделие“. Прехвърлянето се извършва чрез декларация по образец, подписана от двамата кандидати, която се подава в ОПСМП на Държавен фонд „Земеделие“ по адресна регистрация на прехвърлителя не по-късно от 1 декември на годината на подаване на заявлението за подпомагане/плащане, към която се прилага документът за прехвърляне на стопанството. При встъпване като заявител по подадено през текущата кампания заявление приобретателят на стопанството поема и всички задължения, произтичащи от него. Ако кандидатът, приобретател на правата за получаване на плащане по подаденото заявление, не е регистриран по реда на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол, той подлежи на регистрация. Държавен фонд „Земеделие“ уведомява прехвърлителя и приобретателя за взетото решение.

Leave a Comment