Грешките по ПРСР у нас са 1,7% от общия бюджет, средно за ЕС са 3,2%

Десислава Танева„Уважаема проф. Бъчварова, нека не се правим сами по-черни отколкото сме“, обърна се днес в парламента министърът на змеделието Десислава Танева към народния представител Светла Бъчварова. Забележката беше във връзка с критичен въпрос от страна на депутата за занижения контрол върху проекти по ПРСР, които са довели до санкции, наложени на България от проучвания на ЕК. Санкциите бяха публикувани наскоро в сайта на МЗХГ, те като обхващат проверки, извършени през 2015-2018 г., за мерки от предишната и настоящата Програма за развитие на селските райони. 

Министърът посочи, че по отчетни данни от доклад на Европейската комисия за България, грешките по ПРСР за 2018 г. представляват 1,7% от общия бюджет по програмата, докато средно за Европейския съюз те са 3,2%.

„Безспорно, огромният бюджет на ПРСР оказва огромен натиск от изключително компетентни хора консултанти и е постоянна битката как да подобряваме системите за контрол и управление на програмата“, допълни Танева. 

Относно проверките на къщите за гости министърът обеща до 10 дни да бъдат представени официално резултатите. Според нея драстични и скандални новини няма да излязат от тематичната проверка. Десислава Танева посочи, че до момента има 71 дела за наложени финансови корекции, от които 18 са влезли  в сила, 11 са в полза наДФ „Земеделие“. 53 все още са в съдебна фаза. 

Leave a Comment