Властите конфискуваха 11 тона нелегални пестициди при международна операция

В рамките на операция SILVER AXЕ ІV у нас са проверени 376 обекта за производство и търговия с продукти за растителна защита и 348 земеделски стопанства

склад за пестицидиНад 550 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AXЕ ІV, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това са 1,5 пъти повече количества в сравнение с миналата година – 360 тона. За периода от 25 февруари до 25 април 2019 г. са извършени проверки на важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане. Три лица са арестувани. 

В резултат от извършените проверки във вътрешността на страната ни в рамките на операцията SILVER AXE IV са задържани 6 367.575 литра и 4 333.807 кг нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ), които са многократно по-големи от тези през миналата година. 

Броят на участващите в SILVER AXЕ се увеличава всяка година. По време на оперативната фаза на четвъртата по рода си международна операция тази година са участвали 29 държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна. 

За България това е второ участие. В акцията са се включили Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.  

По време на операцията, във вътрешността на страната са били извършени съвместни извънредни проверки с Главна дирекция „Национална полиция“ и ДАНС в обекти за производство, търговия и преопаковане на ПРЗ. По време на международната акция, БАБХ е засилила контрола върху вноса на нелегални продукти за растителна защита на ГКПП, съвместно с Агенция „Митници“. 

По инициатива на БАБХ са извършени съвместни извънредни проверки с ГД „Национална полиция“ на територията на областите Силистра, Благоевград и Пловдив. При проверка в Силистра е установена нерегламентирана търговия и преопаковане на продукти за растителна защита, както и съхранение на ПРЗ с изтекъл срок на годност в два нерегламентирани обекта. Задържани са 2 612.475 л продукти за растителна защита, а 437.57 кг са поставени под възбрана. Съставени са 2 акта за установяване на административно нарушение за нерегламентирана търговия. При съвместната проверка на територията на Пловдив е констатирано нарушение с реклама на неразрешен продукти за растителна защита, за което е съставен акт. 

При съвместни действия между Агенция „Митници“ и БАБХ за периода на операцията са задържани 257.5 л и 31.3 кг неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция и Русия. 

Наред с проверките в рамките на операцията SILVER AXE ІV, в периода от 28 февруари до 26 април 2019 г., инспекторите по растителна защита на БАБХ са извършили на територията на страната 724 извънредни проверки за нелегални ПРЗ в обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита, нерегламентирани обекти (376) и на земеделски стопани за употреба на нелегални ПРЗ (348). 

В рамките на тези проверки са констатирани 70 нарушения. Издадени са 55  предписания и са съставени 5 акта за административно нарушение за нерегламентирана търговия и реклама. 

При проверките на земеделски стопанства не е установена  употреба и съхранение на нелегални ПРЗ. Констатирани са 29 нарушения на Закона за защита на растенията, които нямат връзка с целта на провежданата международна операция. 

Засиленият контрол е продължил и след оперативната фаза на операция SILVER AXE IV, като са били проведени съвместни извънредни проверки на БАБХ и ДАНС през месец юни. Общо при съвместните проверки са открити 3 544.88 л и 3 858.9 кг нелегални ПРЗ, с произход Турция, Гърция и др. В нерегламентиран склад на територията на област Пазарджик са задържани 2 304.07 литра и 1 824.3 кг  неразрешени продукти за растителна защита без етикет на български език, 954.575 л и 271 кг неразрешени продукти за растителна защита с етикет на български език, 136.735 л и 1 410.6 кг продукти за растителна защита с изтекъл срок на годност и 149.5 л и 353 кг неправомерно преопаковани продукти за растителна защита (без дата на производство и партиден номер на етикета). 

След приключване на операцията борбата с нелегалния внос и търговия с неразрешени продукти за растителна защита продължава.

 

Leave a Comment