Държавните енергийни фирми се изтеглят от КТБ?

КТБДържавните енергийни дружества ще изтеглят парите си от Корпоративна търговска банка. Това е решил премиерът Пламен Орешарски, съобщи БГНЕС, без да оповести източника на информация.

Днес политологът Евгений Дайнов призова кабинетът да направи именно това, но той разшири предложението си и с още една банка – Първа инвестиционна банка АД. Дайнов смята, че това е бързият и чист начин прамителството да докаже, че не е поддържник на олигархичния модел в страната. 

По последни официални данни в ТБ Корпоративна търговска банка АД се държат 59.4% от парите на Националната електрическа компания, 96% от парите на Булгартрансгаз, 88.2% от парите на БЕХ и 90.85% от парите на Булгаргаз. Електросистемният енергиен оператор държи 94.76% от средствата си в тази банка, допълва информацията си БГНЕС.

Служебното правителство на Марин Райков прие промени в правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с над 50% държавно участие. Според тях фирмите ще бъдат задължени да не депозират повече от 25% от парите си в една банка.

Когато се приемаха промените Райков съобщи, че 54% от парите на дружествата с държавно участие са в една банка, но отказа да назове коя. Докато Симеон Дянков бе финансов министър не беше спестена информацията, че банката е КТБ.

През 2009 година тя е държала 37% от депозитите на държавните фирми, а през следващата година делът й вече е 70%.

Leave a Comment