Депутати се обявиха против законопроект за санкциониране по програма „Рибарство“

лодки на кея в АхтополДепутати от три политически групи се обявиха срещу Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултури, който вчера бе разгледан на първо четене в земеделската комисия в парламента.

Законопроектът предвижда Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да се ангажира с възстановяването на изплатени средства по Оперативна програма „Рибарство“ от предишния програмен период през 2007-2013 г. На връщане ще подлежат суми по проекти, за които е установено нарушение при изпълнението им. 

Изпълнителният директор на ИАРА ще може да издава актове за установяване на публични държавни вземания по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Директорът ще определя със заповед правилата за установяване на размера на финансовите корекции, според законопроекта. Заповедта и правилата ще бъдат публикувани в „Държавен вестник“.

Депутатите от БСП са възразили срещу проекта с два мотива. Първият е, че управляващият орган на рибарската програма е бил променян в годините, като той първо е бил ИАРА, а после МЗХГ. Освен това те са посочили, че мониторинговият период на проектите от програма „Рибарство“ 2007-2013 г. е изтекъл и не е редно те да се санкционират по нови правила със задна дата. 

От групата на „Обединени патриоти“ също са реагирали срещу законопроекта, тъй като към момента на сключване на договорите бенефициентите не са имали задължението да изпълняват производствена програма. 

От групата на ДПС са изразили съмнение, че с предложения законопроект ще се повиши събираемостта. 

Въпреки възраженията, законопроектът е минал на първо четене с 11 гласа „за, 4 „против“ и 5 „въздържал се“.

 

Leave a Comment