Как фермерите на Таджикистан се спасиха от скакалците

Снимка на ФАО

Снимки на ФАО

Всяка сутрин на разсъмване Ходжамиер Умаров напуска дома си в Матчинския район на Таджикистан и пресича на мотоциклета си малки хълмове и скалисти части от тази земеделска зона в северната част на страната. Вече повече от 20 години той проучва полета за наличие на скакалци, разказва в репортаж за ФАО Бунафша Азимова.

Защо? Като старши специалист от държавната агенция „Експедиция за контрол на скакалците“ Умаров знае колко е важно да бъде бдителен срещу тези ненаситни вредители. Работата му дава възможност за ранно предупреждение за нашествия от скакалци и следователно за своевременно реагиране срещу тях.

„Заедно със скакалците идва беда“

Популацията от скакалци в Таджикистан започва да нараства през 90-те години, скоро след разпадането на Съветския съюз и началото на гражданската война в Таджикистан. Нарастващите популации от скакалци започнаха да опустошават полета на реколтата, засягайки препитанието и продоволствената сигурност на таджикските фермери. От година на година земеделските стопани губят реколтата си поради нашествия от скакалци. Ограничените ресурси, по-специално липсата на квалифициран и опитен персонал и липсата на модерно оборудване за мониторинг, комуникация, позициониране и контрол, не позволиха на националната система за управление на скакалците да се бори ефективно с този вредител. Освен това липсваха адекватни ресурси за навременни и ефективни операции по наблюдение и контрол.

В Матчинския район селскостопанският сектор осигурява най-голям брой работни места и е важна регионална индустрия. В миналото фермерите имаха ограничени възможности да реагират на сезонни и непредвидени събития и бяха изключително уязвими към нашествия на скакалци и други вредители.

„Местното население има една поговорка,“ казва Умаров: „Заедно със скакалците идва беда“. За съжаление, скакалците не признават граници. Техните нашествия имаха ужасяващи и тежки последствия. Земеделските стопани бяха напълно безсилни, отчаяни и обезсърчени, защото разбираха, че в резултат на това те без съмнение ще загубят прехраната си. Те не знаеха какво да правят или как да се справят с огнищата на скакалци, за да спасят реколтата си. “

Нашествието на скакалци винаги е било широко разпространено, утежнено от април до август. Скакалците могат да преодолеят един ден до сто километра и да се установят в нови райони. Нашествията на скакалец са довели до намаляване на продоволствената сигурност и загубата на култури.

„Ние имахме изключително ограничени възможности за контрол на скакалците – липсваха пръскачки, средства за закупуване на пестициди и превозни средства, включително за транспортиране на персонал,“ каза Умаров. – Някои зони трябваше да бъдат обработвани няколко пъти поради няколко огнища на отглеждане на скакалец. Опитахме се да помогнем на местните фермери, но за съжаление, поради липса на ресурси, това не беше достатъчно и резултатите от нашата работа не бяха толкова осезаеми. “

Ответният удар

От 2015 г. ФАО, с финансова подкрепа от Япония, работи за подобряване на положението в Таджикистан, както и в съседните Афганистан и Киргизстан. Този проект е разработен в рамките на Програмата на ФАО за подобряване на националния и регионалния контрол на скакалците в Кавказ и Централна Азия, която се прилага от 2011 г. в десет държави.

Благодарение на този проект Таджикистан получи оборудване, необходимо за провеждане на проучвания и контрол на популациите от скакалец, включително по-специално комуникационно оборудване, превозни средства, пръскачки, мотоциклети и пестициди. Освен това на персонала беше дадена възможност да премина обширно обучение по широк кръг от въпроси, свързани с скакалците.

„Сега имаме по-голям достъп до нови съвременни технологии за борба срещу нашествията на скакалци“, каза Умаров. „Условията на работа станаха по-добри, което ни улесни.“

Ходжамиер Умаров

Ходжамиер Умаров

Персоналът на място може да прехвърли своите данни за разпространение на скакалци директно в централните бюра. Резултатите от анализите на данните, включително прогнозите и препоръките, се изпращат на по-висшите органи за вземане на своевременни решения за контролните мерки. Според Умаров повишаването на ефективността се изразява във факта, че работниците могат да работят всеки ден от 200 до 400 хектара земя, което е огромно постижение, тъй като в годините преди началото на проекта тази цифра е 30-40 хектара.

Засилване на сътрудничеството

Традиционните местообитания на скакалците често се простират отвъд държавните граници. Основната цел на програмата е да развие и засили регионалното сътрудничество между страните в региона, което е ключов фактор за успешната борба с трансграничните вредители по растенията, като например скакалците.

„Проведохме съвместни проучвания между съседни страни, по-специално, с участието на специалисти от Киргизстан и Узбекистан”, казва Умаров. „Тези усилия са много ползотворни и спомагат за подобряване на ефективността на мерките за предотвратяване на огнища на разпространение на скакалец.“

Умаров обича работата си и го прави с удоволствие, особено когато вижда радост и благодарност в очите на фермерите, които среща на полето. Те идват при него, за да се консултират. 

Според него, въпреки трудностите, днес проектът е постигнал осезаеми резултати. Така проектът позволи да се допринесе значително за намаляване на продължителността, интензивността и честотата на огнищата в Таджикистан.

 

Leave a Comment