НАП пуска приложение, с което гражданите могат да проверят дали личните им данни са публични

НАП в ПловдивКомисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите (НАП), след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства. 

На срещата са били дискутирани още следващите стъпки, които трябва да предприеме приходната агенция, като е било съобщено, че скоро НАП ще подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние.

Както стана ясно този вторник, киберзащитата на приходната агенция бе пробита от хакер и от информационните масиви на НАП изтекоха и стана публични лични данни на милиони българи. Скоро след това той бе арестуван. Оказа се, че е 20-годишният пловдивчанин Кристиян Бойков, който работи в софийска фирма.  Днес работодателят му Георги Янков заяви пред бТВ, че Кристиян е натопен.

 

Leave a Comment