Васил Грудев ще прави колцентър в ДФЗ за бърза връзка между бенефициенти и експерти

Шок и ужас във фонда – шефовете масово в болнични или отпуска

Васил ГрудевКато шок и ужас може да се възприеме ефектът от арестите на служители във ДФ „Земеделие“, оставките на директора и двамата му заместници и назначаването на Васил Грудев като изпълнителен директор на фонда. От общо 23 областни директори в ДФЗ, едва трима са на работа. Това съобщи пред Нова телевизия днес Васил Грудев.

 

Той отказа да коментира съобщението на прокуратурата отпреди 5 дни, че при разследването на единия от задържаните служители на фонда, във връзка с обвиненията срещу карнобатския алкохолен бизнесмен Миню Стайков, е уставовено, че той е разполагал с 1,8 млн. лв. Парите са били раздавани като заеми дори и на фирми, които се занимават с бързи кредити. Този служител е бил роднина на Стайков и се е движел с брониран мерцедес.

 

Васил Грудев все пак напомни, че сезонът е отпускарски и е възможно отсъствията на областните директори да са именно за годишна почивка. 

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. „Не само е най-големият, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет“, каза още той.  

Новият изпълнителен директор на Фонда коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов. „Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение“, заяви той.

Грудев отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във фонда.

600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милииона лева.

Новият изпълнителен директор на ДФЗ обясни и схемите с къщите за гости.

„Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по една мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума“, обясни той.

На въпроса на водещия: „Възможно ли е да функционира фонд „Земеделие“ без да се краде от него“, Грудев отговори: „Абсолютно е възможно“.  Има два начина това да стане, според него. Първият е „отваряне и прозрачност на фонда“, който в годините е функционирал „малко или повече“ като затворена система. Втората идея на Грудев е да се засили комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър. Чрез него бенефициентите ще се свързват с експертите на фонда. „Тук трябва да бъдат насочени нашите мерки“, посочи директорът. Това ще се случи с пълната електронизация на системите, според него. При тези думи водещият вметна: „Ако не ги хакнат!“. В отговор на тази забележка, гостът каза, че фондът действа като една голяма банка и системите за сигурност са на добро ниво. 

 

Leave a Comment