Виолета Александрова: ДФЗ ще бъде прозрачен, ако цялата информация се качи на сайта

Бившият зам.-директор на фонда смята, че е в правомощията на Васил Грудев да прави проверка на 1500-те души, работещи в ДФ „Земеделие“
Виолета Александрова с директора на фонда Мирослав Николов при правителството на Орешарски, което на 23 юли 2014 г. подаде оставка

Виолета Александрова с директора на фонда Мирослав Николов при правителството на Орешарски, което на 23 юли 2014 г. подаде оставка

„Последните смени не са смени. Това е просто подмяна на едно човече с друго човече, което вече е било там.“ Така бившият зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) при премиер Пламен Орешарски – Виолета Александрова, коментира в интервю за националното радио оставката на Живко Живков и избора на Васил Грудев за шеф на институцията. 

По отношение на арестите във Фонд „Земеделие“, Александрова има смята, че те са свързани с „култовото“ дело за Миню Стайков. „Това не е първото влизане на прокуратурата в този фонд. Влязоха преди 5 години, имаше акция на ДАНС, взеха някакви досиета, но не виждам някакви резултати“, посочи тя.

Според Виолета Александрова институцията не е прозрачна. „Г-н Грудев сега идва с мантрата, че ще въдворява някаква прозрачност. Той я разбира тази прозрачност да прави колцентър. Ми те вече двамата с г-н Порожанов правиха колцентър и правиха приемна за бенефициенти. Това не сработи“. Александрова смята, че прозрачност би имало, ако цялата информация е на сайта на Министерството на земеделието и на ДФ „Земеделие“.

„Това в момента няма как да се случи, защото Фондът е затворена и непрозрачна институция. Това се прави с цел да работят схемите вътре във Фонда – забавяне на документи, забавяне на плащания – публична тайна е, че се искат пари в огромни размери. Това е и причината да не е публична информацията, защото, когато тя е публична, това няма как да се случи… Някои хора решават, че ще си решат проблемите не чрез съда, а като предлагат съответните суми във Фонд „Земеделие“. Това не може да се случи от един-единствен експерт, той не е всесилен. Това се случва от няколко експерта – и включително ръководителите им. Действат и работят на групи – има хора, които участват в такива неща, а има и хора, които честно си пребивават там и си получават заплати и си вършат работата“.

По повод намерението на Васил Грудев обеща да направи проверка на всичките 1500 служители във Фонда. Александрова: „Той КОНПИ ли е? Васил Грудев трябва да е така доблестен да подава сигнали до прокуратурата, но да видим дали това ще се случи?“. 

Според бившия зам.-директор ако властта иска да се бори с корупцията земеделският министър Десислава Танева е можела да наложи частично вземане на акредитация на Разплащателна агенция, докато не се извърши сериозна проверка. „Този фонд може ли да се самоконтролира и след това да продължат начисто?“, попита тя.

Относно проверките на къщите за гости бившата зам.-директорка на ДФ „Земеделие“ каза, дори като страничен наблюдател не може да ги приеме. „Защото всички, които извършваха проверките, са уволнени, арестувани… И по този начин проверката е опорочена.“ Тя даде пример с Калоян Костадинов, който беше под парична гаранция и с повдигнато обвинение. След като бе освободен от поста зам.-директор на фонда, той е върнат като директор на дирекция. Тя предполага, че е така, защото е син на шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. 

Leave a Comment