Новите евродепутати от аграрната комисия не са решили дали одобрят или отхвърлят реформата за ОСП

ecРеформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) беше една от основните теми на новата Комисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, която вчера проведе заседание. На него евродепутатите обсъдиха темата с Комисаря по земеделие и развитие на селските райони  Фил Хоган, съобщават от Института за агростратегии и иновации, като цитират Еuractiv.com.

Преди изборите за европейски парламент трите текста на предложението за реформа на ОСП не достигнаха до пленарната фаза. Преди срещата, координаторите на политическите групи решиха да отложат за септември решението дали да представят за гласуване в пленарно заседание одобрения от предишния състав на Комисията по земеделие и развитие на селските райони мандат по ОСП или да възложат на комисията да изготви нова позиция на европейския парламент по ОСП.   

Свързвайки се с координаторите на някои групи в Страсбург миналата седмица, от EURACTIV обявиха, че членовете на Европейския парламент търсят някакво междинно решение между това да подновят текста или да го запазят. Въпреки това, критични гласове не липсват и по време на заседанието координаторът на Зелените, евродепутатът Мартин Хойслинг, попита Хоган дали Комисията ще оттегли предложението и ще се върне с нещо друго. 

Координаторът на социалистите пък Де Кастро също призна, че има група членове на ЕП, които „мечтаят за ново законодателно предложение“. „Не искаме да отхвърляме цялата свършена досега работа, но трябва да се замислим“, добави той. 

„Знам, че обсъждате тази тема в момента, но аз няма да се включа”, заяви Комисар Хоган, като добави, че се надява, евродепутатите да решат да стъпят на вече извършеното от предишната комисия по земеделие и развитие на селските райони. 

Източник: Еuractiv.com

Снимка: Еuroparl.europa.eu

 

 

Leave a Comment