В Белозем са предупредени: Санкции от понеделник, ако има кочина с прасе

Все още не е уточнено колко и кои села попадат в 20-километровата санитарна зона около свинекомплекса на „Стомар инвест“ в община Раковски
Глобата за стопаните, които решат да запазят животните, е от 150 до 1000 лева и евтаназиране на животните
Кметът иван Тачев Снимка на R-news

Кметът иван Тачев
Снимка на R-news

Кметът на село Белозем, община Раковски, Иван Тачев очаква да получи протокол от вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив, за да може да разпространи пред кметството и най-вече през Фейсбук решенията. Едно от тях е стопаните на всички домашни свине да ги заколят, за да се подсигури 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинекомплекси. Мярката е заради Африканската чума по свинете (АЧС). До Белозем е и единствената в Пловдивска област свинеферма.

„Хората разбраха, че трябва да колят прасетата, но искат да видят документ, а аз нямам такъв“, обясни Тачев пред Агро Пловдив. От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) са обещали да изпратят протокол възможно най-бързо, но към 10 часа тази сутрин такъв още нямаше.

„В момента подготвям заповедта“, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Той допълни, че ако стопаните в 20-километровата зона не заколят прасетата, ще бъдат санкционирани със 150 до 1000 лева, а животните им ще бъдат евтаназирани. На въпроса колко села попадат в санитарната зона, д-р Янков отговори, че в момента се прави справка и все още не може да се каже. Директорът посочи още, че свинефермата до Белозем е индустриален тип и в нея има 5 хиляди свине.

Свинефермата е собственост на „Стомар Инвест“АД, макар че всички в селото я споменават като „фермата на Малин Марчев“. Неговият баща Стоимен Марчев, който вече не е сред живите, бе кмет на Асеновград и собственик на тамошния месокомбинат. През 90-те години на миналия век той бе приватизирал и пловдивския екарисаж.

Министърът на земеделието няма да издаде заповед за новите мерки за борба с Африканската чума, съобщиха за Агро Пловдив от пресцентъра на МЗХГ. Решено е заповедите за осигуряване на 20-километрови чисти зони около индустриалните свинекомплекси да са на областните управители или на областните директори на БАБХ. Те ще се базират на решенията, които в понеделник, 29 юли, взе Националната епизоотична комисия.

В селото има поне 150 домашни свине, които до неделя трябва да бъдат заклани и разфасовани. От ОДБХ са предупредили, че ще проверяват дворовете от понеделник и ако видят живо прасе ще санкционират собственика.

В 20-километровата зона най-вероятно ще попаднат и села от съседната Старозагорска област. В град Раковски и селата Шишманци и Стряма също ще се приложи мярката за санитарната зона.

Leave a Comment