Потвърдена е Африканска чума в индустриална свинеферма в област В. Търново

БАБХПотвърдена е зараза с Африканска чума по свинете в индустриален комплекс в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, съобщиха от БАБХ. Това е петата пострадала от болестта промишлена свинеферма в страната и първа за областта. В нея се отглеждат 17 хиляди животни. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес, 31 юли 2019 г.

Днес се свиква областна епизоотична комисия в град Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Областните епизоотични комисии в страната започнаха действия по осигуряването на 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми. Стопаните на домашни свине трябва да ги заколят и складират, ако в съответния район няма огнище на АЧС. Ако бъде установено, свинете ще се евтаназират и за нерегистрираните животновъдни обекти тип „заден двор“ няма да има обезщетения. Решение за тази мярка бе взета от Националната епизоотична комисия с председател вицепремиера Томислав Дончев на 29 юли.

Leave a Comment