Заповед: Ако се открие болен от чума глиган, се отцепват и претърсват 200 км гори

Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

Заповед, подписана от земеделския министър днес, 31 юли, определя действията, които трябва да се предприемат в горите при установяване на огнище от Африканска чума при диви свине. В заповедта са посочени и действията, които трябва да се извършат извън инфектираните зона.

Според документа, до 24 часа след като изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за установено огнище, Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) трябва да определи границите на ловностопанския район, които ще бъдат отцепени, да публикува на интернет страницата си информация и да изпрати съобщения до държавните горски предприятия, ловни сдружения, областни управители и кметове.

ИАГ трябва да обозначи с табели оцепения горски район – общо 200 кв. км, и да ограничи достъпа до него. Този район ще бъде под забрана за пастири, дървосекачи, туристи, гъбари и други поне два месеца. Ловът също ще бъде забранен.

Претърсванията ще продължат два месеца и ще се извършват от лицата, които стопанисват дивеча в района. Те трябва да търсят трупове на диви свине, а при откриването им ще бъдат наградени с премия от 150 лева за животно. Предвижда се един човек да претърсва 100 хектара площ. Забранено е търсачите да се движат с кучета. При откриване на труп на дива свиня, те трябва незабавно да се обадят на близкото държавно горско или ловно стопанство (ДГС/ДЛС), откъдето сигнализират официалния ветеринарен лекар. Той взима проби за изследване за АЧС и ги изпраща. Служителят на ДГС или ДЛС загробва трупа на дивата свиня.

В незасегнатите от Африканска чума по свинете гори, ще се поставят капани и ловът ще е разрешен. За отстрел на дива свиня наградата е 50 лева.

Leave a Comment