Малки свиневъди от 31 села в Пазарджишко на протест, МЗХГ изпраща екип

В 18 области трябва до утре да се убият домашните свине в заден двор в 20-километровите зони около промишлените комплекси, съобщи Десислава Танева

Десислава ТаневаМалки свиневъди от 31 села в област Пазаджик ще излязат утре, 2 август, на протест срещу решението да бъдат убити всички домашни свине, които се отглеждат в селата, попадащи в 20-километровите зони около индустриални свинекомплекси. В областта заповедта се отнася за общо 75 селища. Това съобщи бТВ в репортаж от село Юнаците, който бе излъчен в минутите за интервю със земеделския министър Десислава Танева тази сутрин.

Хората от Юнаците попитаха защо трябва да убиват здравите си животни през лятото, още повече че селата са в равнинен район и не са заплашени от вируса, разнасян от дивите свине. Защо държавата не е взела навременни мерки, за да не допусне заразата с Африканска чума по свинете при границата с Румъния, запитаха някои. Въпросите им бяха свързани и с недостатъчните мерки, които се взимат и спрямо дивите свине. „Те не си свършиха работата с охраната на границата! Най-лесно е да се хвърли вината върху малкия човек на село. Той обаче няма да мълчи“, каза кметът на селото Стоян Кузев. И допълни, че вместо да помогне на хората, властта ги заплашва със санкции. Друг мъж попита защо България не прилага мерките срещу чумата, които е взела Литва, а действа кардинално с масово избиване на животните, както е направила Чехия? В Литва дребните свиневъди са били подпомогнати от властите с по 2000 евро, за да подобрят биосигурността си.

Земеделският министър обясни, че Литва вече 5-та година не може да се освободи от заразата. Там са регистрирани 132 огнища, от които 13 са от тази година. Държавната помощ пък е била насочена към малки стопанства с регистрирани животни. След репортажа от Юнаците Десислава Танева реши още днес да бъде сформиран екип от министерството, който да разясни картината и последствията с АЧС в Пазарджишко.

На въпроса не е ли можело по-рано да се обясни и помогне на стопанствата тип „заден двор“ да подобрят санитарните условия за отглеждане на свине, така че да не трябва сега да убиват животните си, министърът отговори, че има закони и нормативи, в които са посочени изискванията за биосигурност и всеки, който е поискал да ги изпълни, е можел да се обърне за помощ към ветеринарите. „Всеки трябва да потърси вина и в себе си. Всеки знае, че ако отглежда животни, трябва да осигури условия за биосигурност“, каза Танева.

Министърът даде пример с фактите, че досега заради Африканската чума са унищожени 125 хиляди свине в 5-те индустриални ферми и 526 домашни свине в личните дворове. Тя заяви, че е необходимо да се спасят промишлено отглежданите животни в останалите 60 свинекомплекса, защото заразата при тях носи неизмеримо по-големи щети за страната за икономиката на страната, сред които и загуба на много работни места.

Танева отново припомни, че няма нито лечение, нито ваксина за болестта и мерките, които се взимат, са без алтернатива.

Тя допълни, че месото от свинете, които стопаните трябва да убият до утре, ще бъде усвоено от домакинствата, тъй като животните не са болни. Според нея това е по-добрият вариант за свиневъдите. По думите й предстои Европейската комисия да обсъди ситуацията с АЧС в Източна Европа, където има много малки лични стопанства с нерегистрирани животни, и да вземе решение за евентуални обезщетения. Ако сега България реши да компенсира стопанствата „заден двор“, може да бъде санкционирана и да не получи финансова помощ за пострадалите от болестта индустриални свинекомплекси. След 6 месеца свиневъдите, които сега трябва да заколят прасетата, ще могат отново да ги отглеждат.

 

 

Leave a Comment