Конституционният съд ще разгледа под лупа гласуването в Турция

Ако сигналите на РЗС и НФСБ се окажат верни, може да се отнемат мандати на Движението за права и свободи
конституционни съдии

Конституционният съд ще изиска пълно съдействие от държавните институции

Конституционният съд (КС) ще направи цялостно разследване на сигналите на „Ред, законност и справедливост“ и „Национален фронт за спасение на България“ за нарушенията в изборния ден, направени в избирателните секции в Турция. КС ще изиска пълно съдействие от държавните институции.

Конституционните съдии единодушно решиха да разгледат по същество двете жалби, се разбира от двете определения.

Веаче е издадено разпореждане да се изискат от ЦИК заверени преписи от избирателните списъци и секционните протоколи за гласуването във всички избирателни секции в Турция. Съдиите са изискали и резултатите от проверката на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към МРРБ за случаите на гласуване на избиратели повече от един път във всички секции в Турция, както и на гласували лица без изборни права – непълнолетни, под запрещение или изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“.

МВР ще трябва да провери колко от гласувалите в Турция имат валиден български документ за самоличност и колко от тези, които нямат такъв да подали документи за издаването му до 12 май 2013 г.

Българският посланик в Турция също ще пише доклад за това как е минал изборния ден и каква е била организацията.

КС назначава и извършването на тройна съдебна експертиза, която да отговори колко от включените в основния избирателен списък на 86-те секции в Турция са гласували на тези избори и колко не са и в колко от избирателните секции в Турция са гласували повече от 935 души и какво е числото на гласувалите отгоре

„Правен свят“ припомня, че по друго дело КС вече е решил, че е невъзможно в рамките на един изборен ден да гласуват повече от 935 гласоподаватели в една секция. Експертизата ще трябва да покаже и как е разпределен вотът на избирателите по партии и коалиции и дали допълнителните страници на избирателните списъци, където под разделителната линия са дописвани явилите се в изборния ден избиратели, са подписани от председателя или друг упълномощен член на СИК.

Ако конституционните съдии на база на събраните данни решат, че вотът в Турция е бил манипулиран, те трябва да посочат и колко от подадените гласове са невалидни. Техният брой ще покаже и колко мандата ще бъдат отнети на ДПС

Leave a Comment