Нов Закон за вината и спиртните напитки въвежда ограничения при засаждане на лозя

Земеделският министър може допълнително да редуцира площите, ако пазарът го налага

Всяка година в срок до 1 май изпълнителният директор на ИАЛВ със заповед определя срока за подаване на заявления за издаване на разрешения за нови лозови насаждения, който не може да бъде по-кратък от 30 дни. Това е записано в проекта на нов Закон за виното и спиртните напитки, който е публикуван за обществено обсъждане днес. Площта на лозята, които ще се засаждат през годината, не може да бъде по-голяма от 1% от площта на съществуващите съм 31 юли предходната година.

В заповедта на ИАЛВ е посочен размерът на площта, допустима за създаване на нови лозови насаждения за съответната година.

Разрешенията за нови насаждения се издават не по-късно от 1-ви август на текущата година и са със срок на валидност от три години, считано от датата на издаването им.

Всяка година в срок до 1 март, министърът на земеделието, храните  и горите по предложение на изпълнителния директор на ИАЛВ, може да издаде заповед за ограничаване на площта и/или прилагане на критерии за допустимост и/или на критерии за приоритет. С прилагането на критерии за допустимост може да се ограничи издаването на разрешения на регионално равнище и/или за площи, които отговарят на изискванията за производство на вина със защитено наименование за произход, на вина със защитено географско указание или за площи без географско указание.

Ограниченията се обосновават с необходимостта да се избегне риска от прекомерно предлагане на лозаро-винарски продукти, предвид пазарните перспективи за тях, като ограниченията не трябва да надхвърлят необходимото за постигане на тази цел и/или значително обезценяване на определено защитено наименование за произход или защитено географско указание.

Когато общият размер на площите, допустими за създаване на нови лозови насаждения, за съответната година не надвишава площта по чл. 8, ал. 3 или по чл. 9, ал. 1, т. 1, за всички заявления, отговарящи на условията за издаване на разрешение, се издават разрешения за нови насаждения.

Когато общият размер на площите, допустими за създаване на нови лозови насаждения, за съответната година надвишава определената площ, разрешения се издават при пропорционално разпределение между всички заявители.

В мотивите към законопроекта се казва, че за целите на контрола е регламентирано поддържането на лозарски регистър, който съдържа актуализирана информацията, свързана с гроздопроизводителите, с управляваните от тях лозарски стопанства и винопроизводителите.

Законопроектът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат  винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет. Уредени са техните задължения свързани с ежегодното подаване на декларации и воденето на дневници. Регламентирани са разрешените енологични практики, приложими към производството и съхраняването на лозаро-винарски продукти, условията за прилагането им и граничните стойности при употребата им, спецификациите за чистотата и идентичността на веществата, използвани в енологичните практики, както и експериментите за прилагането на нови енологични практики. Включени са правни норми, свързани с унищожаването на продуктите, произведени чрез различни от разрешените енологични практики и/или в нарушение на ограниченията за производството и съхраняването им.

Етикетирането и представянето лозаро-винарски продукти са регламентирани в съответствие с правилата на Глава IV на Регламент (ЕО) № 607/2009. Хармонизирани с правото на ЕС са и придружителите документи за превоз на лозаро-винарски продукти на територията на страната или на друга държава членка на Европейския съюз, както и предоставянето на специална гаранция при внос на лозаро-винарски продукти.

В Закон за виното и спиртните напитки се уреждат условията и редът за признаване на браншови организации на производителите, изпитателните лаборатории и методите за изпитване, контролът върху производството и търговията на лозаро-винарски продукти, етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки и утвърждаването на състава на дегустационните комисии.

За целите на българските производители и потребители, съобразно наложени добри традиционни практики, този закон установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, както и дестилатите за тяхното производство. Тези определения подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията. Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание. Конкретизирани са контролните органи при производството и търговията на дребно със спиртни напитки. Намален е броят на дневниците, които производителите водят, и в които вписват данни за автентичността, произхода, категорията на стоките и извършените производствени манипулации. Включени са текстове, регулиращи вноса и износа на спиртни напитки в трети страни, което в още по-голяма степен ще защити българските и чуждестранните потребители.

В Министерство на икономиката се води регистър на производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки. Контролът върху производството им се осъществява от длъжностни лица, оправомощени от министъра на икономиката. В законопроекта се уреждат правилата за регистриране и заличаване от регистъра на производителите и правомощията на контролните органи.

В законопроекта са определени контролните органи и техните правомощия, като в административнонаказателните разпоредби са предвидени пропорционални на извършените нарушения санкции за нарушителите.

Този закон ще отмени сега действащия Закон за виното и спиртните напитки, се посочва в преходните и заключителни разпоредби.

Започналите и неприключили до влизане в сила на този закон производства по отменения Закон за виното и спиртните напитки се разглеждат по досегашния ред.

Изпълнителната агенция по лозата и виното ще впише служебно гроздопроизводителите, лозарските стопанства, винопроизводителите и оцетопроизводителите, вписани в лозарския регистър по отменения Закон за виното и спиртните напитки.

Правата на лицата, вписани в регистъра на производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки по отменения Закон за виното и спиртните напитки, ще се запазят.

Предвидените в закона подзаконови нормативни актове ще се издадат в 6-месечен срок от влизането му в сила.

 

Leave a Comment