Министър Танева ще запознае комисар Андрюкайтис с мерките срещу АЧС

Десислава Танева, Африканска чумаМинистърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис днес в Брюксел. Тя ще го запознае с предприетите от България мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Възможно е нашият земеделски министър да потърси подкрепа от комисар Андрюкайтис за предстоящото обсъждане в ЕК на възможностите за компенсиране на дребните свиневъди, които пострадаха от мерките срещу болестта. Това не е само български, а проблем и на други източноевропейски държави.

Относно компенсирането на 5-те пострадали индустриални свинекомплекса, ЕК трябва да реши какъв процент ще бъде изплатен на страната ни като обезщетение за претърпените вреди за бизнеса и разходите по дезинфекция и загробване на животните. Предполага се, че ще получим 75 на сто, както бе определено при Заразния нодуларен дерматит, който порази говедата през 2016 г. Останалите 25 на сто ще бъдат изплатени от държавния бюджет.

Здравният комисар посети България миналата седмица и разкритикува закъснелите мерки на борбата срещу Африканската чума.

Leave a Comment