Променят Закона за рибарство и аквакултури, за да се узаконят санкции към бенефициенти

рибовъдствоЗаконът за рибарство и аквакултури ще бъде променен, за да се узакони санкционирането на бенефициенти по Оперативна програма „Рибарство“ 2007-2013 г. Проектът е публикуван на страницата на МЗХГ.

Чрез добавени алинеи в чл. 6 се дава възможност Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да предприема действия за събиране на недължимо платените и надплатените суми по проекти по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г., финансирани от Европейския фонд за рибарство включително от свързаното с тях национално съфинансиране, както и глобите и другите парични санкции, предвидени в българското законодателство и в правото на Европейския съюз.

Записано е още, че дължимостта на подлежаща на възстановяване безвъзмездна финансова помощ поради нарушение от страна на ползвателите на помощ по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. се установява с решение за налагане на финансова корекция, издадено от изпълнителния директор на ИАРА по реда на глава пета от същия закон.“

Същата дължимост ще се установява с акт за установяване на публично държавно вземане, издадено от изпълнителния директор на ИАРА по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Изпълнителният директор на ИАРА ще одобри със заповед правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ. Заповедта и правилата ще се обнародват в „Държавен вестник“.

В преходните и заключителни разпоредби се посочва, че дължимостта се установява с решение за налагане на финансова корекция, издадено от изпълнителния директор на ИАРА, и за случаите до влизането в сила на този закон.

Leave a Comment