Животновъдите на протест заради бездействието на кабинета „Орешарски“

Агроминистерството вече един месец не работи и се занимава единствено с кадрови промени, казва в изявление до медиите Бойко Синапов
Бойко Синапов, протест, животновъди

Бойко Синапов обяви, че браншът е притеснен от бездействието и проточилите се политически назначения

Животновъдите от цялата страна са готови да излязат на протест, за да изразят недоволството си от бездействието на кабинета „Орешарски“. Това съобщава в писмо до медиите председателят на организация Бойко Синапов.

Решение за това кога и как да се протестира ще бъде взето утре на среща на регионалните структури на отрасъл „Животновъдство“ към Националната асоциация.

„Хората са твърдо убедени, че трябва да излизаме на протести. Това, че още няма екип в Министерството на земеделието и храните ни навежда на мисълта, че управляващите първо се стремят да си наредят партийните лица и тогава да тръгнат да мислят за реално работещи хора. Убеден съм, че без протестни действия няма да се случи нищо“, посочи Синапов.

Председателят на бранша посочва, че животновъдите ще протестират не защото са партийно оцветени, а защото са притеснени от създалата се неясна ситуация. Те не знаят дали ще се осъществят предвидените през септември и октомври плащания, дали са защитени интересите им пред Брюксел, какви средства са предвидени за животновъдството.

„Министерство на земеделието и храните вече един месец не работи и се занимава единствено с кадрови промени“, посочва още Синапов в изявлението си. Според него животновъдите нямат яснота за изплащането на субсидиите през тази година и не се работи по максималното усвояване на средства по Програмата за развитие на селските райони с цел да не бъдат загубени милиони в края на годината.

Отделно няма яснота и за подготовката на следващия програмен период 2014 – 2020 г. за мерките, които се предвиждат за подпомагане на сектора.

Ако правителството не престане да се занимава с политическите назначение, ние няма да му даваме повече кредит на доверие, се казва в писмото.

Министър Димитър Греков днес е в Рим, където ще представи българското земеделие пред ФАО – организацията за изхранване на населението към ООН.

Все още министърът на земеделието и храните не е назначил втори и трези заместници. Единственият ясен зам.-министър е Бюрхан Абазов от ДПС. За втория е почти сигурно, че ще е Явор Гечев, БСП. Проф. Греков поиска третият зам.-министър да е браншовик и до момента има 5 номинации за поста.

Leave a Comment