Тодор Димитров пресече финала на най-изтощителния маратон в света от 5000 км

Тодор димитров

Тази нощ в Куинс, Ню Йорк българинът Тодор Димитров достигна финала на най-изтощителния маратон в света „Ултра маратон 3100 мили“ (около 5000 км).

По-малко от 50 души в света са успели да пробягат ултрамаратона от 1997 г., когато е първото състезание. То е по идея и вдъхновено от индийския духовен учител Шри Чинмой, самият той маратонец. За успешно участие се счита достигането до финала за 52 дни.

Тодор Димитров от Силистра, който е преподавател във Военната академия в София, е изминавал всеки ден по около 100 км и най-накрая, рано сутринта българско време, той развя родното знаме под аплодисментите на група поддържници на бегачите.

Снощи при трибуните на Гребния канал в Пловдив бе излъчен документалният филм „3100: Бягане и себенадминаване“ на режисьора Санджай Роулал, който разказа за нюйоркския ултрамаратон и за бягането като древна човешка тайна за връзката между енергията на Земята и духовността на Небето. За да изтичаш 5000 км не е достатъчна само физическа издържливост, но също така силен дух, хармония и вяра. Филмът разказа за неизбежните травми, които бегачите получават по пръстите и ходилата, и които преодоляват, за да продължат. (При Тодор Димитров ситуацията бе допълнително усложнена, тъй като се инфектира от салмонела по време на маратона, но въпреки това продължи – б.а.)

След края на прожекцията бе направена директна видеовръзка с Тодор и зрителите спонтанно и масово го подкрепиха с „Давай, Тошо!“ и с фенерчетата на телефоните си.

За наша гордост и друг българин е финиширал и то два пъти на „Ултрамаратон 3100 мили“. Това е Цветан (Шопан) Цеков.

Тодор Димитров, ултрамаратон

Leave a Comment