Ултравиолетовите лъчи контролират брашнеста мана по-успешно от фунгициди

Снимка на Корнелския университет

Снимка на Корнелския университет

Брашнестата мана може да причини сериозни щети по важни земеделски култури, като (домати, краставици, лозя, рози и др.) Поради тази причина учени от Cornell University в Ню Йорк са разработили метод за третиране на растенията с ултравиолетова светлина, която да стимулира естествените защитни реакции на растенията срещу брашнестата мана, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, като цитират Global Plant Protection News..

Ултравиолетовата светлината стимулира естествената защита на растенията срещу патогени. Това създава алтернатива на традиционните мерки за контрол, които земеделските производители използват за подтискане на патогени като брашнестата мана. През последните пет години учените са работили над усъвършенстването на този метод за контрол. При опити с ултравиолетови лъчи, провеждани в продължение на три години, е било установено, че ултравиолетовите лъчи се справят по-добре с контролирането на брашнестата мана при ягоди полско производство от наличните фунгициди, убивайки 95% от брашнестата мана. Подобни резултати са били регистрирани и при полево и оранжерийно отглеждане на босилек, рози, грозде, ягоди, розмарин и краставици.

Изследвания, проведени в лабораторията Gadoury Powdery Mildew Lab, в сътрудничество с проекта за изследване на грозде Vitis Gen2 на Министерство на земеделието на САЩ (USDA), са показали, че ултравиолетовата светлина може успешно да контролира брашнестата мана.

В скорошни проучвания, проведени през зимния период и пролетта, предварителната обработка на лози с ултравиолетова светлина е активирала естествените им защитни реакции, което може да повиши цялостната защита на растенията срещу патогени.

Използването на ултравиолетова светлина ще позволи на земеделските производителите да използват по-малко фунгициди, запазвайки тяхната ефективност. Подлагането на растенията на ултравиолетова светлина може да се окаже особено важен способ за контрол на болестите при биологичното производство, тъй като при него има по-ограничен арсенал от мерки за контрол. В сътрудничество с водещи производители, екипът от учени ще проведе 20 изпитвания с ягоди, тикви, краставици, грозде, хмел, босилек и индустриален коноп. Работата на екипа е подпомогната от безвъзмездна помощ на стойност 1,7 милиона щатски долара от USDA, както и от Националния съвет за научни изследвания на Норвегия.

Leave a Comment