Нищо интересно в стратегията за борба с Африканската чума, писана „на крак“

Десислава Танева в Стара Загора за стратегията срещу АЧССтратегията за борба с Африканската чума по свинете (АЧС), представена от зам.-министър Янко Иванов събра днес експерти и учени по ветеринарните науки в Тракийския университет в Стара Загора. Земеделският министър Десислава Танева пристигна със закъснение след обсъждането, предимно за да благодари на научния потенциал от университета за помощта оказана срещу силно заразната болест. Присъствали на обсъждането на стратегията разказаха, че зам.-министър Янко Иванов споделил пред ветеринарните учени, че през изминалата нощ е писал документа „на крак“.

Журналистите се умориха да чакат пристигането на Десислава Танева. Обявеният от Тракийския университет час за пресконференция удължен с два часа

Журналистите се умориха да чакат пристигането на Десислава Танева. Обявеният от Тракийския университет час за пресконференция бе удължен с два часа

Стратегията, представена пред журналисти от проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет, включва три основни пункта. Първо, да се разреди популацията на свине в личен двор, так където има индустриални ферми. След преминаване на АЧС, фермите тип „заден двор“ да се репопулират, но вече отговаряйки на минимални мерки за биосигурност. Домашните животни съответно трябва да се регистрират и идентифицират, а дребните животновъдите да бъдат обучени за превантивните мерки срещу заболявания.

Вторият акцент на стратегията е да се проверят системите за биосигурност в индустриалните свинеферми. Ще бъдат създадени експертни работни групи, които ще оценят доколко комплексите са защитени, така че ако има пропуски, да се вземат навременни мерки.

Третата точка от стратегията е да се намали популацията на диви свине и да се поставят под контрол стадата с Източнобалкански свине. Последните наброяват около 5-6 хиляди в страната.

Десислава Танева и Янко Иванов - стратегия за АЧСДесислава Танева съобщи, че между 75 и 90% от животните във ферми тип „заден двор“ са доброволно убити, а месото усвоено. Тя допълни, че не знае какъв е броят им, но допълни, че те представляват 4% от броя на свинете в промишлени свинеферми. Сметката на Агро Пловдив показва, че ако регистрираните в БАБХ свине са общо 1,5 млн. (по данни на Центъра за оценка на риска по хранителната верига), то свинете в заден двор трябва да са 60 000. Ако 90% от тях вече са „усвоени“, от миналия уикенд досега под ножа са минали 54 хиляди свине и прасенца.

Министър Танева не отговори на въпроса на база на какъв документ (заповед? наредба? регламент?) областните управители и областните директори на Агенцията по храните разпореждат на хората от 20-киломентовите зони около индустриалните ферми да заколят прасетата си.

 

Leave a Comment