Един от протестиращите при Крушаре свиневъди успя да спаси животните си

Желязко Христов Снимка на бТВ

Желязко Христов
Снимка на бТВ

Протестиращият край с. Крушаре свиневъд Желязко Христов успя най-после да спаси животните си – 200 на брой. Поради административни неуредици, Христов е бил предупреден да заколи прасетата си като превантивна мярка срещу Африканската чума.  Неговите животни обаче са регистрирани и идентифицирани, а фермата му е вписана като „заден двор“, съобщи Христов пред БНР.

Желязко Христов трябваше да обяви пред медиите, че ще запали стопанството си, за да може Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да си провери данните и да не го принуждава да убива животните си.

Христов остава при останалите недоволни животновъди от Сливенско и Ямболско, които вече 7-ми ден са блокирали пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре. „Засега протестите продължават, защото дори да се реши моят личен проблем, това не означава, че решаваме проблемите и на другите хора, които са на улицата, които са много повече от мен…“, каза той.

Неговото мнение е, че ултиматумът на областния управител на Сливен няма сила, тъй като „ние си защитаваме поминъка и с това оцелява нашето семейство“.

Leave a Comment