БАБХ хваната на тясно с раздаването на 60 млн. лева за инсинератори фантоми

След като агенцията затваря за месеци наред двата екарисажа и така ги изважда от играта, започва да налива милиони по сметките на двете фирми

БАБХСпециализираната прокуратура влиза в БАБХ, за да разследва главните ветеринари за сключването на договори за близо 60 млн. лв. с фирми за изгаряне на животински отпадъци чрез инсенератори, които не работят. Като сигнал за съмнението за нередностите в огромен размер, които се извършват в агенцията, главният прокурор Сотир Цацаров е приел разследването на Генка Шикерова „Война за трупове“. Видео с разследването е качено в YouTube.

Всичко започва в края на 2017 г., когато БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински трупове чрез изгаряне. Тя е на стойност 30 млн. лв. със срок на действие три години. Парите са част от нотифицирана държавна помощ от 90 млн. лв. за периода 2015-2020 г. Тъй като собственикът на екарисажа в Шумен обжалва поръчка, Агенцията по храните преминава към пряко договаряне, за което кани две фирми. За 2018 г. те получават 12 млн. лв.

Защо БАБХ кани единствено „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“ при общо 4 фирми с инсинератори и два екарисажа, е въпрос, на който управлението не дава отговор. „Син кръст 2016“ е собственост на Янка Лазарова и Борислав Лазаров, който е бил управител на фирмите, участвали в почистването на София „Волф 96“, „Диц“ и „Чистота София“. „Еко БГ СЖП“ е на Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

Въпреки че днес от БАБХ твърдят, че загробването на труповете на прасета, унищожени заради чумата, е най-доброто решение, за да не се разпространи заразата, при обявяването на обществената поръчка от агенцията се мотивират, че „загробването на животни не може да гарантира опазването на околната среда„.

Двете фирми притежават общо 3 инсинератора с капацитет за изгаряне от по 8 тона.

Междувременно през 2017/2018 г. е държавата блокира работата на двата екарисажа. Проверка в шуменското предприятие установила, че има паднала мазилка в трупосъбирателната зала, паяжини и чифт ботуши в стаичка, поради което е затворен. Екарисажът във Варна бил спрян, тъй като първо, в нормативите се появило изискването да има склад за съхранение на костно-трупно брашно. И второ, след получено удостоверение, че вече съществува такъв склад, то било отнето, защото собственикът не представил Акт 16 за въвеждане в експлоатация (какъвто нямало как да бъде издаден). Впоследствие, след съдебни битки работата на шуменския екарисаж е възобновена.

През 2018 г., когато двете фирми с инсинератори е можело да се разгърнат с пълна сила заради обявените зарази от Чума по дребни преживни животни, Африканска чума по свинете и птичи грип, разследването установява, че „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“ не са изгаряли трупове. Те обаче не само са получили 12-те милиона лева, но и към тях с анекси към договорите са добавени през ноември общо над 3 млн. лв. А преди миналата Коледа, тоест 34 дни по-късно, двете дружества получават общо още 1,4 млн. лв.

В началото на тази година се подписва още един анкс, с който се отпускат на фирмите още 12 млн. лв.

По думите на Лора Матеева от Антикорупционния фонд, една от фирмите има към момента два подписани договора с БАБХ – един по обществената поръчка с открита процедура и втори, подписан чрез пряко договаряне. Тя съобщава, че ще подаде сигнал за случая до Държавна финансова инспекция.

Според получените до момента суми двете фирми трябва да са изгорили за една година към 20 000 тона животински трупове – число, което е невъобразимо голямо, тъй като когато са работили двата екарисажа, са унищожавали общо 7800 тона трупа за година.

За капак на цялата история през тази пролет двете фирми подписват договор с БАБХ за още 30 млн. лв. за обезвреждане на трупове до 2020 г., при положение, че при случаите с Африканска чума евтаназираните прасета се загробват.

Разследването „Война за трупове“ завършва с пояснението, че нито БАБХ, нито двете фирми са отговорили по същество на щекотливите въпроси на Генка Шикерова.

Изводът: Двете фирми най-вероятно работят по схемата, използвана от строителните компании – фаворити на властта. Там тактиката бе: приближена до властта фирма печели обществена поръчка за строителство на пътища (или друго) в голям обем. След това компанията започва да сключва договори с подизпълнители, които иначе не биха имали шанса да получат крупна поръчка и да си подсигурят работа.

Дружеството, което е спечелило обществената поръчка (то може да е австрийска фирма например), на практика е като касичка за властта или за хора от властта.

Когато в Пловдивско бяха разкрити огнища с птичи грип миналата и тази година, труповете в огнищата бяха изгаряни чрез мобилни горивни инсталации, каквито вече има немалко в страната.

Leave a Comment