МЗХГ стяга местните власти за подкрепа срещу Африканската чума

В някои села протестите на населението се организират от кметовете, съобщи Десислава Танева
Дребните свиневъди ще възстановят стопанствата си догодина, след като осигурят минимални условия за биосигурност

Десислава ТаневаДнес, 09 август 2019 г., ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите ще се срещне с областните управители от страната и представители на сдружението на общините в областната дирекция на фонд „Земеделие“ във Велико Търново. Те ще обсъдят актуалната обстановка в страната за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

На срещата ще участват представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Тази сутрин пред БНТ земеделският министър Десислава Танева се оплака, че някои кметове са основни организатори на протестите на дребните свиневъди. Такъв е случаят в село Безмер, Ямболско, даде пример тя и напомни, че по закон кметовете са задължени да съдействат на ветеринарните служби.

Министърът посочи, че протести се организират дори в села, в които прасетата в стопанства тип „заден двор“ са унищожени.

Тя за пореден път припомни, че няма други ефикасни мерки за борба с АЧС, освен предприетите. Те позволяват на незасегнатите от заразата лични стопанства да усвоят месото от отглежданите животни вместо да се стигне до евтаназиране и загробване.

Според Десислава Танева догодина хората в селата ще могат да възстановят отглеждането на домашни прасета, сред като въведат минимални условия за биосигурност.

Тя добави, че ще от вчера е уведомена, че ще има два одита от ЕК за изпълнение на мерките срещу АЧС, преди да се преведе финансовата помощ.

Относно проверката на специализираната прокуратура в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след разследването на Генка Шикерова, Танева заяви, че ще изчака приключването й, след което ще бъдат извършени кадрови и организационни промени в агенцията, където очевидно има допуснати грешки. Тя добави, че не е уместно сега, в пика на АЧС, да се извършват рокади и да се стресират работещите. Обеща пълно съдействие на МЗХГ при проверката на прокурорите.

Leave a Comment