Във Франция пивоварният ечемик изпревари цената на хлебната пшеница

BASF
У нас купувачите дават за качествена пшеница 340-360 лв./т, продавачите искат 30 лева отгоре

FOB цените на зърнените контракти леко се понижиха в Европа и леко се повишиха отвъд океана, обобщават от Софийска стокова борса седмичните данни от световните пазари.

стокова борса ЧикагоВ САЩ хлебната пшеница се върна нагоре с 4.00 долара и се търгува отново на 215.00 щд/т. Във Франция хлебното зърно поевтиня с 4.00 евро до 169 евро за тон и така падна под котировката за пивоварен ечемик, която е 170 евро/тон. В Украйна и Русия отново промяната е нулева и съответно цените на хлебната пшеница са 194.00 и 195.00 щд/тон.

При царевицата движението е подобно – котировките отвъд океана възстановиха с плюс 5.00 долара до 190.00 щд/тон, във Франция царевицата отново  загуби позиции с 8.00 евро до 173.00 евро/тон, а Украйна за доставка ноември също понижи цената под европейската – 170.00 щд/тон.

При ечемика Украйна остана на старата котировка от 178.00 щд/тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ също не се промени – 374.00 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам след сериозното поевтиняване от преди две седмици леко се понижи с 3.00 долара до 752.00 щд/тон. Рафинираната захар обърна движението и „спадна“ с над 15 долара до 310.50 щд/тон на борсата в Лондон, като доставният месец е август.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД след сделките при висококачествената пшеница, котировките на IIБ група се връщат към обичайните нива. Хлебна пшеница от място се търси от 340.00 до 360.00 лв/тон, предлагането е от 370.00 до 390.00 лв/тон. Фуражната пшеница се предлага на 320.00 лв/тон.

Фуражен ечемик се търси на 240.00-260.00 лв/тон, а при царевицата също има заявки за покупки съответно на 270.00-290.00 лв/т и предлагане на 300.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, олио в бутилки се предлага на начална цена от 1.60 лв/литър.

Leave a Comment