Фермата на Ана Петрова в Болярово върви към закриване

стадо овцеАдминистративният съд в Сливен отхвърли на първа инстанция жалбата на собственика на фермата в Болярово като неоснователна. Това стана с решение №156 от 7 август 2019 г., съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Делото е образувано по жалба на Христо Христов срещу заповед на директора на ОДБХ-Ямбол за заличаване на регистрацията на животновъдния обект и обезсилване удостоверението за регистрация. Представители на Христов във фермата са Ана Петрова и Тодор Христов. 

Причината, поради която БАБХ заличи регистрацията на фермата, бе отказът на Ана Петрова да допусне в стопанството служители на агенцията, които без съмнение щяха да умъртвят животните. Това се случи в разгара на Чумата по дребни преживни животни (овце и кози) през лятото на 2018 г. Според агенцията фермата край Болярово е била вторично огнище на заразата. Ана Петрова обаче твърдеше, че животните й са здрави и поиска тестовете за чума да бъдат направени от чужда лаборатория. Това бе отказано. При стопанството се събраха защитници от цялата страна, решени да не допуснат ветеринари до стадото, което оцеля до ден днешен въпреки диагнозата на БАБХ.

По смисъла на закона действията на Ана Петрова, Христо Христов и Тодор Христов са грубо нарушение, тъй като поставят в риск живота и здравето както на животните, така и на хората, и водят до икономически загуби, поясняват от БАБХ. От агенцията посочват още, че заради действията на стопаните от Болярово страната ни продължава да има статут на инфектирана с болестта, тъй като животните в стопанството не са унищожени. По тази причина България не може да влезе в процедура, която трае 6 месеца, за обявяването й на страна, свободна от Чума по дребните преживни животни, съответно и да се освободят търговските отношения. 

На практика последствията от отнемането на регистрацията на животновъдния обект в Болярово не са свързани само с неизплащане помощи към животновъдите. Нерегистрираните обекти са извън закона и животните в тях следва да бъдат евтаназирани според чл. 139 и 139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Именно за да спаси фермата Ана Петрова води делото срещу БАБХ, но за момента го губи.    

Решението на Административния съд в Сливен може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Leave a Comment