Кой е най-вкусният, натурален и забавен фермерски пазар? Новият, в Пловдив

Той се появява всеки петък до Градската художествена галерия в 16 часа и изчезва след 20

Фермерски пазар "Натурално"

Нов фермерски пазар, все още не дотам известен на пловдивчани и гостите на древния град, идва всеки петък от 16 до 20 часа, за да внесе нов цвят и аромат в богата палитра на центъра на Пловдив. Той е на уличката „Станислав Доспевски“ точно до Градската художествена галерия, в бялата част на града – Главната.

Над 10 фермери от областта (и не само) подреждат най-вкусните и натурални продукти, набрани или преработени от златната Тракия. Всеизвестно е, че в този край се отглеждат най-много зеленчуци, стопанствата с животни са най-нагъсто, пълно е с овощни градини и лозя в подножието на Родопите.

А това е Ангела, която е направила човече с глава от нар и шапка от гъба шейтаке

А това е Ангела, която е направила човече с глава от нар и шапка от гъба шейтаке

„Смятаме да останем тук много дълго, не сме сезонни и за кратко“, обясни Иван Гунчев, който е сред основните организатори на пазара. Още от 2013 г. фермерите си търсят постоянен подслон и едва тази година през месец май го откриха. Иван Гунчев смята, че в петък надвечер това място не може да се нарече просто пазар. То е пространство за срещи, за усмихнато общуване, за забавление на децата. А те, в челото на пазарчето, са като в ателие – правят разни фигурки от плодовете и зеленчуците, украсяват ги, дегизират ги и въобще потъват в някакъв техен свят.

На фермерското пазарче хората могат да си закупят от Иван Гунчев чисти натурални билки, сокове и ах, забравения шипков мармалад.

Иван Гунчев

Иван Гунчев

Тук е и Кунка Петкова, любимка на всички аграрни медии с нейната екзотична продукция – японските гъби шийтаке. Отглежда ги в стопанството си в с. Отец Паисиево.

Кунка Петкова показва на шанда и къде растат шейтаке

Кунка Петкова показва на шанда и къде растат шийтаке

лютеница

Производител на зеленчуци от Житница прави в малкия си цех изключително вкусни лютеници по различни рецепти. Опитайте ги и ще разберете за какво става въпрос.

Продуктите на "Халалица"

Продуктите на „Халалица“

Прочутата козеферма „Халалица“ в първомайското село Искра предлага автентично и много препоръчвано от диетолози козе сирене и кашкавал, приготвени по различни рецептури.

... и на "Златно руно"

… и на „Златно руно“

„Златно Руно“ на Виолета Крушкова пък привлича хората с овчи продукти. Който е опитал сиренето, се е върнал в детството си, тъй като мандрата работи с млякото на един от първите частни овцевъди в Брестник – Вършилов.

Всякакви сезонни зеленчуци и плодове има на масите на Йовка Колева, Красимир Костов и Таньо Павлов.

Таньо, Йовка и Красимир

Таньо, Йовка и Красимир

Истински мед и пчелни продукти предлага пловдивската Апи Арт.

Пчелната ферма "Апи Арт"

Пчелната ферма „Апи Арт“

„Дон Батон“ е известен с хляба си и всичко деликатесно, което може да се направи от зърнената реколта.

Пазарчето се нарича „Натурално“ и с появата си просто доказа, че Пловдив има нужда от още едно изкуство – земеделското.

 

 

Leave a Comment