Зам.-министър Янко Иванов: Ще видим кой кмет е влязъл във водата гол!

Д-р Янко Иванов„Няма как да знам всеки един кой какво ги върши“, коментира той проверката на прокуратурата в БАБХ

„Сега кметовете са яхнали популизма, но като отмине тази вълна, ще се види кой кмет е влязъл във водата гол!“ С тази загадъчна реплика зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов коментира тази сутрин пред бТВ продължаващия бунт в някои села срещу превантивните мерки за Африканската чума по свинете (АЧС). Според него някои от кметовете провокират недоволството на хората от заповедите за заколване и усвояване на домашните животни. Тези кметове ще бъдат санкционирани, тъй като са нарушители по силата на чл. 10 и чл. 133 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според текстовете те трябва да съдействат на ветеринарните власти, а не да ги саботират. Глобата за „неколцината“ кметове, които действат срещу мерките за АЧС е от 100 до 300 лв.. При повторно нарушение – двойна, а накрая те може да се окажат и клиенти на прокуратурата, предупреди зам.-министърът. 

Д-р Янко Иванов съобщи, че днес ще бъдат изпратени екипи в селата в област Пазарджик и в Ямболско, за да проверят дали има още живи прасета в стопанствата тип „заден двор“. 

По повод думите на Стоянка Митева от с. Безмер (където също имаше протести), че няма да заколи свинята и наскоро родените 14 прасенца, заместник-министърът обясни, че „ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България“.

Иванов припомни, че по закон кметовете са задължени да намерят място за загробване на прасетата и да организират трупосъбирането. Така той отговори на въпроса за изхвърлените на сметища и в р. Тунджа вътрешности на заколени прасета. 

Относно проверката на прокуратурата за обществената поръчка на БАБХ за осигуряване на инсинератори за обезвреждане на животински трупове, зам.-министърът каза, че не е искал допълнителна информация от БАБХ, тъй като е „имало финансови органи, Сметна палата, одити, които са ги проверявали и ако е имало нещо, те са щели да сигнализират“. „Няма как да знам всеки един кой какво ги върши“, бе категоричен Янко Иванов.

Leave a Comment