Мирослав Найденов на лов по служба

Ще показва във Витиня как е правилно да се отстрелва дивеча

Днес  министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, експерти от Изпълнителната агенция по горите и от Северозападното горско предприятие ще направят демонстрация на правилата за безопасен лов. Събитието ще започне от 13.00 часа, в Държавно ловно стопанство „Витиня”.

Ловът е слабост на министър Найденов от доста години и той не прави компромиси, когато трябва да открие ново ловно стопанство или панаирната изложба „Природа, Лов, Риболов“. Предполага се, че днес ще се демонстрират правилата при гонка на дивеч. Според тях ловците се разпределят в две групи – гончии и стрелци. Стрелците заемат позиции и безопасният лов изисква те да не променят определените места, за да не би някой да ги обърка с подгонените от кучетата, роговете и виковете глигани и други животни. Според ловците, нещастните случаи по време на отстрел стават именно защото някой е решил, че няма да има шанс за точен изстрел и се втурва да заеме по-удобна позиция.

Друго основно правило при лова е неупотребата на алкохол. Шофьорите могат да се разминат с глоба, ако дрегерът отчете до 0.5 промила, но ловецът – не. Общо взето, човекът с пушка трябва да избягва и бозата преди да тръгне на ловен излет, обясняват от дружинките. Според официалната статистика през 2009 г. е имало 8 смъртни случая по време на лов. През 2010 г. са били 3 с 8 наранявания, 2011 г. – 2 със 7 ранени, а през 2012 г. са общо 3-ма убити, заедно с последния прострелян през миналия уикенд от Железница.

Leave a Comment