Дивата свиня е много по-опасна за разпространението на АЧС от домашните прасета

Където има огнище в горите, мястото трябва да се огради по възможност с електропастир и да започне групов отстрел отвън навътре, препоръчва полският проф. Зигмунт Пейсак
Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

Труповете на умрелите диви свине са много по-опасни, отколкото живите домашни свине, твърди с публикация известният полски професор Зигмунт Пейсак – началник на отдела по инфекциозни заболявания по свинете към Националния Ветеринарномедицински институт в Полша.  Да се спре разпространението на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС) сред популацията от диви свине е почти невъзможно.

Това заболяване не е характерно за нашите географски ширини и климатични условия и много малко хора имат нужния професионален опит за справяне със ситуацията, смята професорът, цитиран от нашия Център за оценка на риска по хранителната верига.

Вирусът на АЧС не се разпространява с бърза скорост (около 5 км. за месец), но е характерен с високата си патогенност. Например, ако ловец или комбайнер (шофьор) изхвърли част от сандвич, съдържащ заразен колбас, тогава вирусът може да се разнесе много бързо, буквално до утрешния ден.

Комбинацията от висока плътност на популацията от диви свине, подхранването им от ловците, благоприятните климатични условия, масовите полета със селскостопанска продукция/насаждения и забранения лов, води до два пъти годишно раждане на женските екземпляри и оцеляване на малките прасенца (на фона на миналогодишни опрасвания, когато са раждали един път годишно и са оцелявали помалък брой новородени малки прасенца).

По отношение на лова – в същата статия професора посочва, че трябва да се извършва усилено в райони, в които не е обявено заболяването, с цел редуциране на популацията и да бъде много добре организиран с фокус на отстрел предимно към женските екземпляри.

В случаите, в които вече е налице заболяването, трябва да се пристъпи към ограничаване на засегнатите зони. Ако е възможно да бъде оградено мястото с електро пастир и да бъде комбинирано с подхранване на дивите свине, което да ги примами към центъра на инфектираната зона, а отстрела да става от периферията към центъра (отвън навътре), щателно претърсване на местностите и вземане на проби за лабораторно изследване. За животновъдните обекти, в които се отглеждат домашни свине, полският експерт препоръчва да се използва „датският метод“ на мерките за биосигурност.

Leave a Comment