Жени от Сирия станаха турски земеделски работници

ФАО финансира програми за обучение на бежанките в различни занаяти
Рабия Баш смята, че работата в оранжерии е трудна, но й дава шанс да образова децата си

Рабия Баш смята, че работата в оранжерии е трудна, но й дава шанс да образова децата си

Рабия Баш се е занимавала с отглеждане на зеленчуци в оранжерии през по-голямата част от живота си. Въпреки това, курс за обучение по управление на оранжерии, организиран като част от проект на Службата по земеделие и гори в провинция Измир, й позволи да придобие нови умения.

„Каквото и да прави човек, той трябва да премине подходящо обучение“, казва тя. – Въпреки факта, че започнах да се занимавам с оранжерийно земеделие на осемгодишна възраст, научих много от курса на ФАО. Например, сега знам, че цветовете на краставиците могат да се „опекат“. Това се дължи на повишената влажност, така че е необходимо да се монтират влагомери за измерване на влажността в оранжерии. Разбрах за това 15 години по-късно. По време на обучението научих много важни технически тънкости. “

Баш се занимава с оранжерийно отглеждане със съпруга си и заедно те са в състояние да задоволят ежедневните си нужди. През зимните месеци тя също шие дрехи в подкрепа на семейния бюджет.

Според нея е трудно да се занимаваш с оранжерийно производство, но си заслужава.

„Нашето работно време зависи от продължителността на светлата част от денонощието. Събуждаме се при изгрев и лягаме по залез слънце. Нямаме часовници. Такъв е животът във ферма „, казва тя и добавя:“ Много е трудно да се работи върху растенията. “ Онези, които се занимават с тях, имат една от най-трудните професии, но в същото време тя е прекрасна. В крайна сметка няма нищо по-важно от производството. “

Според Баш, тя и съпругът й са в състояние да задоволят не само собствените си нужди, но и нуждите на много по-голям брой хора.

Тази работа й позволява също така да установи контакти с други жени фермери, женски кооперации и организации. Баш смята, че идеите за жените в селското стопанство се променят. Благодарение на работата, тя не само може да внесе част от доходите си в семейния бюджет, но и да осигури на двете си деца необходимите условия за успешното стартиране на техния жизнен път.

„Основната ми цел е да помогна на децата си да получат образование“, признава тя. „Искам те да имат професия.“

...

… А Раши Камар готви турски ястия 

Двамата й синове на Раши Камар бяха похитени. Училищата – затворени. Сирия беше в конфликт и Раши и семейството й нямаха много надежда за бъдещето.

Тя и съпругът й продадоха къщата си в Сирия и избягаха в Турция, надявайки се да започнат отначало.

„Дойдох тук за бъдещето на децата си“, признава тя. „Преместих се в Измир и започнах да търся работа, когато ми свършиха пари.“

Съпругът й, строител, може да работи от време на време, но поради нараняване на лявата ръка движенията му са изключително ограничени. Камар разбра, че трябва да си намери работа.

„Съседите ми казаха за часовете по готвене на FAO“, казва тя. – Благодарна съм за тези тренировъчни дейности, които ни помагат да стъпим на крака. В тези курсове научих как да готвя турски ястия и сега продавам храна на ресторанти, които готвя у дома. “

Курсовете за обучение, които Баш и Камар са посещавали, са част от проект на ФАО, озаглавен „Подобряване на самостоятелността и укрепване на селскостопанския поминък на бежанците чрез разширяване на възможностите за заетост“. Проектът се финансира от Европейския съюз и правителството на Турция и се осъществява съвместно от ФАО, Министерството на земеделието и горите на Турция и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).

Leave a Comment