През юли вносният пипер е бил повече от българския, доматите под натиск

пипер в оранжерията в ЦалапицаПрез месец юли 2019 г. пиперът от внос е преобладавал на българския пазар, показват данни на МЗХГ. Родните производители са предложили през миналия месец 6 964 тона, а импортът е бил за 7 551 тона. В същото време сме изнесли 1 646 тона чушки. За преработка са били насочени 3 742 тона.

В справката на министерството пиперът е единствен сред плодовете и зеленчуците, при който вносът е надделял над националното производство.

Под силен натиск от страна на търговците вносители са били и производителите на домати. В предходния месец нашите градинари са предложили на пазара 52 603,5 тона домати, като са били конкурирани отвън с 31 794 тона. Осъществен е български износ на 4 565 тона, отделно са преработени 19 000 тона.

От общото количество картофи на нашия пазар през юли, 31 на сто са били от внос.

Със слаба конкуренция са били българските дини и пъпеши. Процентът на вноса спрямо общото им предлагане се движи в рамките на 7 до 5%.

При плодовете се забелязва по-активен внос при малините и ягодите. Той обаче не е в толкова сериозни количества, те се измерва на около 20% от продукцията в търговската мрежа.

Българските череши, праскови и кайсии са били почти без конкуренция.

 

Leave a Comment