Преди 278 г. капитан Беринг открива Аляска

Капитан Беринг

Капитан Беринг

Преди 278 г. (1741 г.) датският мореплавател на служба при руския цар Петър I Витус Беринг открива полуостров Аляска – днес 49-ият щат на САЩ. В мащабна руска експедиция, ръководена от него, са открити и географски обозначени много северни острови между Япония и Америка. Всичко е започнало още през 1725 г. в търсене на морски път към Новия континент. Тогава Беринг, привлечен още като младеж от руския цар, е бил на 44 години. Той е екипажът му стават първите европейци, стъпили на Аляска и Алеутските острови, населявани тогава от местни индианци и други племена.

През 1825 г. Петър I заповядва: „На Камчатка или на друго място да се построят два кораба. С тези кораби да се плава покрай земите на север, за да се стигне Америка“.

Първата експедиция на капитан-командир Витус Беринг е с неголям екипаж. Докато достигнат до Тихоокеанското крайбрежие, преминавайки през Сибир по реки, с коне и с кучешки впрягове, от студ и лишения умират 15 моряка, други дезертират. Следва преход през полуостров Камчатка. Три години след началото на тежкото пътешествие, моряците успяват да построят малък кораб, наречен „Свети Гавраил“, с който обследват и картират Североизточния азиатски бряг. Корабът достига до южното крайбрежие на полуостров Чукотка и островите около него, преминава през протока, наречен по-късно Берингов на името на капитана, и не успяват да видят в далечината на изток брега на Северна Америка.

На 5-та година от началото на експедицията моряците се завръщат в Петербург без да са изпълнили главната задача, но капитан Беринг вече е изготвил сравнително точни карти на Североизточното крайбрежие на Тихия океан, което е огромно постижение на откривателския дух на времето.

По идея на Витус Беринг и с одобрението на руския цар през 1833 г. започва втората камчатска експедиция – този път с 6 хиляди моряци и научни работници. Всички те са ръководени от датчанина. Това е най-голямата група хора в световната история, тръгнала да обследва географията на Земята в една от най-недостъпните й територии.

В Далечния Изток при град Охотск след три години преход моряците строят два големи кораба – „Свети Петър“ и „Свети Павел“.

В началото на юни 1841 г. двата кораба с екипажи от по 75 човека поемат на Изток. В „Свети Петър“ капитан е Витус Беринг, в „Свети Павел“ – Чириков. Още същия месец двата кораба се разделят завинаги загубени в гъста мъгла. Беринг се насочва на Североизток, продължавайки да картира първо островите около Канада, после около полуостров Аляска. През август капитанът вижда един от върховете в Аляска.

Поемайки обратно към азиатския бряг, корабът е застигнат от свирепа буря и е изхвърлен на необитаем леден остров. Там Витус Беринг умира на 19 декември 1841 г. на 60-годишна възраст. По-късно островът е кръстен на неговото име, а групата острови наоколо се наричат Командорски.

На името на великия Витус Беринг е наречено Берингово море, протокът, разделящ Азия и Северна Америка, е наречен Берингов. В чест на капитана са наименовани ледник, три върха, заливи, носове, остров, полуостров, река, езеро, село.

Leave a Comment