Африканската чума отмени събора на Юндола и вдигна на протест село Караманово

Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

Африканската чума по свинете отмени традиционния събор на 25 август в местността Юндола, Велинградско и вдигна на протест жителите на село Караманово, където седма свинеферма се оказа заразена.

Съборът на Юндола е отменен заради открит втори труп на болно диво прасе. Така в района на община Велинград вече има две огнища – в ДГС „Чепино“ и ДГС „Алабак“. Около местата, където са открити труповете на прасетата, са очертани зони от по 200 кв. км, където ще започне претърсване за други трупове на диви свине. В тези зони е забранен туризмът, брането на гъби и билки, дърводобивът, съобщи радио „Фокус“.

Жителите на село Караманово, област Русе протестираха днес предиобед заради избраното място за загробване на 4600 прасета, отглеждани в свинеферма, в която бе констатирана зараза с Африканска чума. Протестът е наложил спешна промяна на мястото, информира БНР.

Според д-р Георти Дяков от Областната дирекция по безопасност на храните протестът е политически провокиран заради наближаващите местни избори.

Leave a Comment