Протестиращите поседнаха в кръг на Орлов мост и помечтаха

На 5-ия ден на недоволството сблъсъци нямаше, пловдивчани утре пак ще причакват Каймаканов
протести на Орлов мост

Орлов мост е най-любимото на софиянци място за протести
Снимка на ОфнюзлБГ

Днешният пети ден на протести приключи мирно, но дори и сега могат да се видят част от протестиращите, поседнали в кръг на Орлов мост в столицата. Всеки от тях разказва за идеята си какво трябва да се промени в страната, за да стане най-после нормална. Един човек води записки по предложенията. Седянката прилича на картина от световното движение „Окупирай Уолстрийт!“

Първите, избрали да подвият крака на Орлов мост, са от движението „Асамблея за пряка демокрация“, предаде Дневник.БГ. Към тях обаче непрекъснато се присъединяват и други хора, на които им харесва да се включат в обсъждането и да помечтаят. Но всъщност те са решени да направят всичко, за да сбъднат надеждите си. Раздават се безплатно книги.

Днешният протест в София събра 7000 души, които отново поискаха оставката на правителството на Пламен Орешарски. Нито съобщенията, че тази седмица ще се обсъжда пакет от социални мерки в Парламента, нито заявката за намаляване на цената на тока с 5 процента, нито започналите преговори за промени в Изборния кодекс, не помагат да угасне огънят на недоволството.

Част от протестиращите минаха и през централата на БСП на „Позитано“, където скандираха „Чуйте ни, глупаци“. Пред сградата на ДПС пък изпяха химна на България. Въпреки, че бяха повече в сравнение с предишните дни, полицаите нямаха повод да се намесват. Един от младежите носеше надпис „Корпоративна търговска банда“.

„Провокацията храни Волен, нека го оставим да умре от глад“ – с този плакат, който стана един от девизите на днешния протест, хората решиха да не допускат нови сблъсъци със симпатизантите на „Атака“. Днес поддържниците на Волен Сидеров бяха около 1000 пред централата на партията. 

В Пловдив на протеста се събраха около 700 души, чиито брой скоро набъбна до 2000. Христо Марков, бивш син депутат, носеше плакат „Гея, Бея и Злодея да се изметат“. Шествието мина през офисите на трите партии, а водачите взеха решение да не се ходи до Областната управа, която е отдалечена от центъра.

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов успя да изиграе протестиращите, като отиде на работното си място в ранни зори. Предишният ден той бе съобщил пред медиите, че предиобед има друга работа и ще се появи в областната управа едва в ранния следобед. Вместо това, областният изпревари служителите на управата и пръв се озова на работното си място. Според протестиращите, той е влязъл през задния вход.

Венцислав Каймаканов днес за пръв път заяви, че не е кандидатура на ДПС, а на премиера Пламен Орешарски. Шанс за това „извъртане“ му даде премиерът, който вчера каза пред бТВ, че лично е одобрил номинацията на Каймаканов, тъй като го познава като добър мениджър.

Утре недоволните от назначаването му за областен управител си обещаха да се съберат пак пред сградата и да не го допуснат да влезе в нея. Това означава, че Каймаканов трябва или да отиде още по-рано на работа, или да се дегизира, така че да не го разпознаят, или да претърпи челен сблъсък с „любовта на пловдивчани“.

Leave a Comment