20-годишният българин Александър Попов преплува Ламанша с благотворителна кауза

Снимка на Юлиан Попов

Снимка на Юлиан Попов

Всеки човек трябва да има някаква налудничава идея, която да реализира в даден момент от живота си, казва баща му Юлиан Попов

20-годишният студент в Лондон Александър Попов преплува вчера Ламанша от британския до френския бряг за 13:58 часа без да е професионален спортист, без да почива и без да носи защитен плувен костюм. Направил го е при температура на водата 17-18 градуса. След това изключително изпитание, се е оказало, че тежи с 5 кг по-малко.

Прочети още: Мъжът, който преплува Ламанша: Всеки човек е съвършен!

Освен да изпита собствените си психически и физически възможности, Александър се подложи на това невъзможно за огромната част от населението на земята преживяване с благотворителна цел – да събере средства за британска организация, подпомагаща бездомните хора, съобщи баща му Юлиан Попов. Бащата, който е бивш служебен министър по екология в правителството на Марин Райчев, е придружавал сина си с лодка, за да го подкрепи морално.

Александър се готви за предизвикателството от година. „Подобни предизвикателства трябва да се поемат. Не смятам, че е нещо уникално подобно нещо. Всеки човек трябва да си има някаква налудничава идея, която в даден момент в живота да си я изпълни и да си я реализира – дали да преплува Ламанша или да изчита Стара планина от единия край до другия“, заяви Юлиан Попов.

Той съобщи, че се е трогнал от вниманието на плувеца-маратонец Петър Стойчев, който прекоси Ламанша за 7 часа през 2007 г. Той се е обадил по време на плучането на Александър, за да попита как вървят нещата.

Благородната кауза на Александър Попов също е постигнала целта – вечеса събрани почти 5 000 паунда.

Leave a Comment