С 1 млн. лв. държавата ще се разплати за „доброволно“ изклани прасета, че и за отстреляни глигани

селски дворНадя Петрова

С 1 милион лева държавата ще се разплати за „доброволно“ изкланите прасета в личните дворове, а от този бюджет ще останат пари и за наградата от по 50 лева за отстреляни глигани извън зоните с огнища на Африканска чума по свинете. Това се вижда от решенията на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“, проведен на 19 август. С определените средства трябва да се изплатят по 300 лева на лично стопанство. Средствата не са описани като компенсации, те са за почистване и дезинфекция на местата, където са отглеждани домашните прасета.

Властите са много внимателни с терминологията. Няма да срещнете в изявленията им бруталния глагол „убивам“ или определението „принудително“. Не, по селата доброволно са заколили прасета и са усвоили месото. Това звучи перфектно. В този израз има и съзнание, и сговорчивост, и разбиране, и отговорност на един прекрасен за управление народ. Макар че хората колеха и плачеха, това беше доброволно. Вярно, бяха ги заплашили, че ако не го направят, ветеринарите ще умъртвят по „хуманен способ“ прасетата, после ще ги загробят на „безопасно място“, а накрая и ще ги глобят с до 1000 лева. Вярно, че бяха нахъсили някои кметове да съдействат, за да получат политическа подкрепа за изборите. Вярно, че накараха други кметове да се засрамят, че са започнали предизборна агитация за местния вот. Къде се вместват в картинката на тотална доброволност множеството протести? Никъде, защото те са били „политически ангажирани“. Но браво на кметовете от Пазарджишка област, които издействаха този 1 милион лева, защото заради тях премиерът Бойко Борисов пристигна в града и се разпореди, макар и не така щедро както се полага на обичайното му поведение. За толкова протести – толкова пари. Като си помислите, държавата можеше и да си ги спести, ако не бяха пазарджиклии.

А какво да кажем за принудително избитите прасета в Северна България, където бяха установени огнища от Африканска чума в промишлени ферми? Индустриалните свинекомплекси ще бъдат компенсирани, както си е редно, но за кочините в двора няма да има и лев. А там са унищожени няколко хиляди животни, за които държавата ще мине гратис.

А тя е много виновна за това, че не накара лека-полека хората от селата да се справят с ветеринарните изисквания. Те си кротуваха, БАБХ си кротуваше и накрая – ножът във врата на свинята. И обвинения, обвинения къде са спали и защо не са чели законите. Ми да ги бяхте сръчкали да влязат в крак с изискванията!

Прасетата в двора не са просто домашни животни. Те са нещо, с което старите хора се чувстват полезни. От една възраст нататък човек живее, за да прави добро на тези, които обича. Това е радостта му, това го държи жив. Ето стар съм, си казва, но не съм в тежест на децата, а помагам. Когато помагаш, си по-обичан, каквото и да си говорим. Децата имат поне още една причина да ти гостуват. Все още си им опора, така както е било винаги откакто ги има. Прасето в двора бе тази опора за възрастните. Но нея вече я няма, заклаха я. След година можело пак да се отглеждат домашни свине, само че колко хора ще имат сили да построят кочина с мерки за биосигурност. По-възрастните ще остареят с още една година и няма да имат нито желание, нито енергия да минат през процедурите на БАБХ, да купуват и да гледат наново животни. Бедните, топящи се български села, в които грухтенето бе част от чудния оркестър, в който кукуригаха петли, мучаха крави и лаеха кучета! Никой не им помогна да влязат живи в 21 век, а ги оставиха да се самоотпишат от картата на България.

Сега ще раздадат на хората 1 милион лева, които звучат добре в хазартните реклами, но иначе са просто нищо. Защото да си спомним, че според разследването на Генка Шикерова само за 2018 г. две фирми си бяха разделили 12 милиона лева за обезвеждане на трупове, което според авторката не се е и случило.

Leave a Comment