Обнародвана е наредба за реда на вписване в ЕС на защитени земеделски продукти и храни

странджанският манов мед вече е вписан в Европейския регистър на Защитените наименования за произход

Странджанският манов мед вече е вписан в Европейския регистър на Защитените наименования за произход

Днес, 23 август 2019 г., е обнародвана Наредба № 5, която определя реда за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица.

Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер ще урежда вписванията, измененията, възраженията и заличаването на вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания и в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Тя ще предоставя и временна национална защита на наименования, които са в процедура на вписване.

Постоянната комисия ще издава разрешение за контрол за съответствие, както и за надзор върху контролиращите лица.

Ще бъде създаден регистър на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения, производителите на земеделски продукти и храни с традиционно специфичен характер и на лицата, които осъществяват контрол за съответствие на продуктите и храните с географски означения и с традиционно специфичен характер.

Заявление за вписване и изменение на вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания и в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер могат да подават групи от производители на земеделските продукти и храни. Индивидуални производители също могат да подават заявление за вписване и изменение на вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания и в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Ако група производители и индивидуален производител заявяват вписване на продукт с еднакво или сходно наименование, с предимство ще е групата. Индивидуалният заявител ще може да се присъедини към нея при постигане на съгласие.

 

Leave a Comment